dimarts, 5 d’abril del 2011

SANT ESTEVE DE CASTELLAR RENOVA ELS SEUS ARBRES

M’avisaven que s’havia decidit tallar els dos arbres que hi havia a l’entrada del temple parroquial de Sant Esteve de Castellar, i m’afanyava a recollir-ne una imatge.



Efectivament el proppassat 24 de març de 2.011 es van talar els dos cedres que feia més de 30 anys que custodiaven l’entrada de l’església neogòtica , construïda a expenses de Doña Emilia Carles Tolrà, a favor de qui es reconeixerà el títol de Marquesa de Sant Esteve de Castellar, per petició popular recollida per l’Ajuntament.

Les raons de la decisió les explicava Mossèn Ramon Villarino:



“els arbres havien aixecat el paviment d’entrada a l’església dificultant l’accés dels feligresos”

El Consell Parroquial ha manifestat la voluntat de tornar a plantar arbres , i s’està valorant en aquest moment quines fores les especies menys agressives.

“Hem pensat en oliveres i desmais però encara no hem decidit res. Han de ser d’una espècie amb arrels que creixin cap a baix i de dimensions petites que deixin que es pugui veure la façana de la parròquia”.



No es certament la primera ocasió en que es substitueixen els arbres de l’entrada del temple; gràcies Al Josep Salvany Blanch hi ha constància gràfica que a l’any 1.918 hi havia dos frondosos exemplars.

El que no he trobat és justament quan foren talats, perquè certament no eren aquells els que caurien sota les serres mecàniques el 24 de març de 2.011. De ben segur que aquesta informació – i fins les imatges que ho acrediten – és coneguda i fins potser a estat publicada.

L’excusa d’aquest tala, ens dona una ocasió d’or, per fer una petita història dels arbres que d’ençà de l’any 1.892 han ‘vestit’ aquest espai a l’entrada de l’església parroquial.

Dit queda per a qui pugui interessar.

Antonio Mora Vergés