dijous, 26 de febrer del 2009

Rauric. Quilòmetre zero de la Vall del Corb
















Anava amb el Tomàs Irigaray i Lopez, començàvem la recollida d’imatges de la Vall del Corb, ho fèiem justament en aquest petit nucli de població on comença aquest espai físic.

L’associació http://www.guimera.info/ , està treballant en la posada en marxa d’una pàgina web , que sota el nom http://www.valldelcorb.info/ es proposa donar a conèixer aquestes terres. Des de l’experiència sabem que des del coneixement virtual, s’incentiva el desig de veure i trepitjar.

La nostra tasca te un caràcter substitutori, i donarem absoluta preferència al treballs elaborats des de la Vall. En tot cas, en aquesta línia de donar a conèixer, de Rauric s’explica :

Poble del municipi de Llorac (Conca de Barberà), a l'extrem SE dels altiplans segarrencs a la dreta de la carretera de Santa Coloma de Queralt a Guimerà i el Coll de la Portella.

Molt a prop, a la banda meridional hi ha la font de Rauric, on neix el riu Corb.

El lloc es troba documentat des del segle XII, quan Pere de Queralt, el 1167, el deixà en testament als hospitalers, reservant-hi drets per a Gombau d'Oluja, Berenguer d'Aguiló i Guillem de Timor. A finals del segle XII, era possessió de Gombau d'Oluja.A partir del segle XIV, va pertànyer als Queralt de Santa Coloma.

De l'antic castell de Rauric, actualment només en resten els fonaments.

L'església parroquial de Rauric està dedicada a Santa Fe. fou sufragània de la de Montargull i actualment ho és de la de Llorac

Sota un fred rigorós recollim imatges de l’església de Santa Fe, i del petit conjunt de vivendes que s’aplegaven al voltant del turó , a l’empara del castell.

L’existència a l’edat mitjana d’una important comunitat jueva a Santa Coloma de Queralt, dona alés a la possible construcció per part d’aquest col·lectiu de Rauric i Llorac – ambdós escrites amb la terminació CH fins a dates molt recents -. El coll de Rauric (780 m), seria per alguns un Montjuïc, literalment una "muntanya jueva".

Sou pregats d’afegir i/o esmenar allò que calgui en el nostre text adreçant-vos al correu tribuna@guimera.info

Ens agradarà rebre les vostres aportacions, tant pel que fa a Rauric, com a qualsevol dels nuclis de la Vall del Corb.

Per endavant gràcies.

© Antonio Mora Vergés