dijous, 16 de febrer del 2012

SANTUARI DE NOSTRA SENYORA DELS TOSSALS. CAPOLAT. BERGUEDÀ CENTRE

El Miquel ens envia una crònica breu, de la caminada que qualifiquen de ‘lleugera’ els de la colla del divendres.

Des de el camp erm proper a sant Martí de Capolat –on deixaven el vehicle- arrenca un corriol senyalitzat, que primer pel llom d’un serrat i a continuació per la base de la cinglera , ens porta a trobar el grau que permet superar la graonada rocosa damunt de la qual hi ha bastit el santuari dels Tossals ( 1445 metres).

El camí és sinuós i acinglerat en algun punt però la pujada es realitza fàcilment.

La serra dels Tossals és la frontera natural entre el Berguedà baix i l’alt, o jussà i sobirà,... Dalt de l’extrem oriental hi ha el santuari del Tossals, que tot i el seu estat ruïnós és un bon mirador, sobretot del massís del Rasos de Peguera i dels altiplans de Capolat.



Tant l’església com l’hostatgeria que formen un sol edifici, refet l’any 1757, són en estat de ruïna imminent. Seguint el curt camí s’arriba a dalt del tossal on la panoràmica se’ns eixample fins als 360º.

Aquests son els plans on habitualment el 15 d’agost es celebra l’aplec dels Tossals molt afamat i concorregut pels berguedans. Hi ha missa, música i ball i un menjar de muntanya a preu força econòmic. Hi ha un bon i grat ambient de germanor. Seguint un petit corriol s’arriba a una propera font que recull l’aigua en un com de fusta.

A l’església de Sant Martí es conserva la imatge de la Mare de Déu dels Tossals, una talla de fusta del començament del segle XIV, en aquella diada es puja la imatge de la Verge, pel camí que surt del túnel de la Mina, des de l’església Sant Martí de Capolat.

Les ruïnes dels Tossals han estat excavades en una recent recerca arqueològica; l’Ajuntament de Capolat voldria reconstruir el santuari i fer un refugi de muntanya amb 20 places d’allotjament i un centre d’estudis de la natura, fauna i flora, això permetria observar per exemple el trencalòs, una espècie de voltor que ha nidat en la propera serra de la Tossa.


Observem la presència de una torre de fusta amb una campana que altres cops no havíem observat. La mera vista del petit campanar ha alegrat el nostre cor, donada l’extrema ruïna que ens envolta, demostra que el santuari és viu dins l’ànim dels habitants de Capolat.

En el camí de tornada fins a Berga, s’escola dolçament un matí d’hivern, que ens ha permès alhora , estirar una mica les cames anquilosades per la diària vida urbana, i apropar-nos a un altre racó entranyable del Berguedà.

Fotografia: Rosa Planell Grau
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur