dimecres, 6 de febrer del 2013

MODERNISME A SANTA PERPÈTUA DE MOGODA

Retratava l’edifici situat a l'avinguda de l'estació numero 18, fent cantonada amb la carretera N-152z, a la barriada de la Florida de Santa Perpètua de la Mogoda.

La denominació ‘ casa colonial’ em sembla del tot exòtica, fins en aquest territori que perdia ‘manu militari’ l’any 1714 la llibertat nacional.


Els fils penjants dels serveis públics son – com ja sabeu – una paria [ tribut que els sarraïns pagaven als cristians quan aquests els hi obligaven amb una incursió que demostrava una superioritat de llur poder ] d’aquell genocidi de 1714

Res del mestre d’obres i/o arquitecte, autor del projecte datat en el període 1930-1940 , d’aquest edifici aïllat de planta quadrada de 8 x 8 metres , desenvolupat en planta baixa i planta pis. Destaquen les reculades del seu volum i el joc de teulades a diferents nivells. L'accés s'efectua per un cos sortint a la planta baixa, amb la seva pròpia coberta. L'estructura de suport està constituïda per parets de càrrega de totxo massís i bigues de fusta.

La coberta és de teula ceràmica plana capçada amb un acabament ornamental ceràmic en forma de bola. El ràfec de la coberta sobresurt del pla de la façana i és sostingut per bigues de fusta. Cada volum té la seva coberta a quatre aigües. No és significativa la composició de les obertures de les façanes, destaquen en canvi els volums i les teulades a diferents nivells. El tractament de les façanes és de parets de totxo massís, arrebossades i pintades, amb presència d'esgrafiats amb motius geomètrics i vegetals. Com a elements arquitectònics destaquen els esgrafiats i les teulades.

És un clar exemple de caseta d'estiueig típica de les primeres ciutats jardí de Catalunya, que sovint aprofitant les línies fèrries, s’estenien pels municipis propers a Barcelona; com a fet més ressenyable, cal dir que sembla no haver sofert transformacions significatives al llarg del segle XX, i el que porten del segle XXI.

La Karen Munté van Enkhuizen, Cap del Servei d’Arxiu i Gestió documental de l’ Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda em feia arribar un email en el que en relació a la casa modernista ubicada a l’avinguda Estació número, 18 cantonada amb la carretera N-152 a Santa Perpètua de Mogoda.

data de construcció de la casa: 1935

autor/arquitecte: Joan Maria Abades Blanchart.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs del promotor, i de l’arquitecte Joan Maria Abades Blanchart.

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em deia :
Joan Maria Abades Blanchart ( 1892 + 1950 )

1 comentari:

ArxiuSPM ha dit...

Algunes dades sobre la vivenda:
o data de construcció de la casa: 1935
o autor/arquitecte: Joan Maria Abades Blanchart.

Salutacions,

Arxiu municipal de Santa Perpètua de Mogoda