dijous, 3 d’abril del 2014

SANT MARTÍ DEL CORB A LES PRESES. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

Tot arriba pels seus passos comptats, i així succeïa amb l’esglesiola de Sant Martí del Corb, al terme de les Preses, a la Comarca de la Garrotxa, que m’enviava l’Anita Valeri Puigvert.


Sant Martí donava servei religiós entre d’altres al mas Antiga, casa que data de l’any 1186, i el mas El Camps, casa de la qual se’n té la primera constància l’any 1222.

L’advocació era molt habitual en l’època de la reconquesta, en la que els soldats francs aixecaven per arreu esglésies, ermites i santuaris, en honor d’aquest soldat/bisbe que en partir-se la capa amb un pobre, obtenia la gràcia d’un ‘estiuet’ al novembre, i la de que en la seva memòria s’anomenarien ‘capella’ els petit llocs de pregaria.

S’explica que la gent anava a resar al lloc on es guardava la meitat de la capa, ‘la capella’.

La descripció és força lacònica : Sant Martí és una església menuda , d'una sola nau i absis semicircular.

L'accés es realitza a través d'una escalinata i d'una porxada sostinguda per pilastres i teulada a dues vessants. A cada costat de la porta d'ingrés hi ha dues obertures amb reixes de ferro forjat que permeten observar l'interior del temple.

Damunt el frontispici hi ha el cloquer, d'espadanya, amb un sol ull. Bastida amb pedra menuda del país i coberta de teules.

L’any 1935 es van dur a terme obres de restauració.

Dins del mateix terme de les Preses, hi una esglesiola advocada a Sant Miquel del Corb.