dimecres, 2 d’abril del 2014

NEW CHURCH OF SANTA EULÀLIA. GIRONELLA. BERGUEDÀ

La Maria Rosa Planell Grau, ha ‘estrenat’ un bloc bàsicament de fotografies, en el que s’aniran publicant les imatges de les seves sortides per la Comarca, i si s’escau les ‘passejades’ per la Capital del Berguedà, i les seves ciutats més importants; , en aquesta ocasió ens ofereix una vista de la anomenada ‘església nova ‘ a Gironella; la ‘ Petita Girona’ , coneguda també com ‘la Perla del Llobregat ‘.


Iniciada l'any 1903 a partir d'un projecte d'Alexandre Soler i March (Barcelona, 1874 - 1949), degut al creixement demogràfic de la Ciutat des de darreries del segle XIX, relacionat clarament amb el fenomen de les colònies , i de l’assistència ‘obligada’ SI o SI, als Oficis Religiosos, en aquells dies, va ser inaugurada en una primera fase l'any 1905.

Fou acabada totalment amb la construcció del campanar, que s'inaugurà oficialment l'any 1958, no sabia trobar cap dada relativa a l’arquitecte encarregat del projecte final, i malgrat ser això comú en les terres de la darrera colònia del REINO DE ESPAÑA, trobo que l’Ajuntament hauria d’afegir aquestes dades – que si es van fer les coses com calia, ha de tenir OBLIGATORIAMET -; la descripció ens diu ; edifici de planta de creu llatina, estructurada en tres naus, la central més alta, amb una capçalera formada per tres absis semicirculars i un transsepte marcat. Les naus són cobertes amb voltes de canó reforçades per arcs torals. També trobem tot de capelles laterals. Sobre el creuer s'alça la torre coberta amb una cúpula esfèrica i als peus de l'església, el campanar, també una torre. El parament és de pedres irregulars unides amb morter. Destaquem el seu exterior, de gustos historicistes, té arcs cecs, bandes motllurades o la porta d'entrada, un arc de mig punt amb arquivoltes suportades per petites columnes exemptes

Al seu interior hi guarda un Sant Crist procedent de l'antiga parròquia.

Us deixo un enllaç als Goigs de la Santa Eulàlia d’aquesta església :

http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/01/goigs-santa-eulalia-patrona-de.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com