dijous, 28 de febrer del 2019

CASA ARIMÓN - CASA GARCIA PLANAS. SABADELL. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Vaig treballar al carrer Arimón entre els anys 1965 i 1968, la casa en aquella època ‘senyorejava’ més que en l’actualitat.

Sabadell, canviava el culte a la Mare de Déu de la Salut, pel de la Mare de Déu de l’Especulació Urbanística, i dissortadament encara el continua mantenint.

http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/103-A.htm


Autor: Josep Renom 1911

Casal de tres cossos, de planta baixa, pis i golfes, amb torre central de planta quadrada. L’edifici actual és fruit de diverses reformes a partir d'un casal del XIX, la substancial fou realitzada el 1911, a la que seguiren altres, al llarg del segle XX.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27848

L'edifici és fruit de diverses reformes a partir d'un casal del segle XIX, la més important duta a terme el 1911 per l'arquitecte Josep Renom Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880 - 11 de març de 1931). Del primer casal es conserven les pintures del sostre, conservades sota els enteixinats modernistes.

A la reforma del 1911 hi van treballar els millors tallers de l’època. Hi destaquen els vitralls, influïts pels del Palau de la Música Catalana i molt probablement obra del taller Rigalt i Granell. Els esgrafiats exteriors i interiors són del taller Butsems i Fradera. I el ferro forjat, del taller Ballarín.

L'any 1941 la família Arimón ven la casa als Garcia Planas [ Josep Garcia-Planas Cladellas (Sabadell, 8 d'agost de 1897 - 20 de març de 1969) ].

Entre el 1950 i el 1960 van tenir lloc diverses reformes, una de les quals duta a terme per Santiago Cassulleras Forteza (Barcelona, 7 de juliol de 1901 - 2 de setembre de 1960) .

Casal de tres cossos format per planta baixa, pis i golfa. Té una torre quadrada estucada de blanc. A la façana destaca l'arc trilobat de la porta, l'emmarcat de les finestres i el treball de ferro forjat de les reixes. Les obertures del pis són rectangulars i les de les golfes, de petites dimensions, apaïsades per a la ventilació.


Autors


Josep Renom i Costa Arquitecte (reforma) 1911

Santiago Casulleras i Forteza Arquitecte (reforma i ampliació) 1950. Ens agradarà rebre una imatge d’aquest arquitecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El 9 d'octubre del 2008 la casa va tornar a obrir les portes després de vuit anys d'un procés de rehabilitació d'espais i restauració d'estructures i acabats. Actualment, l'edifici s'ha restaurat i equipat d'un centre integral de salut, bellesa i benestar que es diu Arimon Centre Wellness. Els promotors d'aquest projecte són Marosa Garcia-Planas Marcet i Jordi Bertran Moreno .

Ens agradarà tenir noticia de l’autor de la darrera restauració a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com