diumenge, 14 d’abril del 2024

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE BUTSÈNIT. LLEIDA.

 

El Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1920,  vista general del santuari de la Mare de Déu de Butsènit del municipi de Lleida (Segrià), al sud-oest de la ciutat, a la dreta del Segre (a la partida de Rufea Sobirana                 https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/5928/rec/90

Existeix encara, el nom de Butsènit, que adoptà tota la partida, li ve d’un veí valencià que va fer construir a començaments del segle XIV la primera ermita en honor a la mare de Déu trobada.

 La figura original es va perdre durant la Guerra dels Segadors i a mitjans del segle XVII va ser esculpida de nou amb alabastre policromat.

De dimensions reduïdes, no arriba als 25 cm d’alçada, és venerada sobretot pels qui pateixen problemes de vista, ens agradarà rebre’n una fotografia a l’email castellardiari@gmail.com

El santuari conserva a l’interior murals originals de l’artista lleidatà, Víctor Pérez i Pallarés (Lleida, 24 de maig de 1933 - Lleida, 4 de juliol de 2018)

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/07/goigs-la-mare-de-deu-de-butsenit.html

https://www.youtube.com/watch?v=2mpk-Xql7Hm

 Que la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.