diumenge, 30 de març del 2025

ESGLÉSIA DE MONTEIA/MONTELLA, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. SALES DE LIERCA. LA GARROTXA SOBIRANA

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-miquel-de-montella-sales-de-llierca

https://monteia.cat/portals/0/monteia/Monteia,%20un%20mas%20de%20l'Alta%20Garrotxa.pdf

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/10/goigs-sant-miquel-ermita-de-monteia.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10536

Llegia de l'església de Monteia/ Montella, advocada a l'Arcàngel Sant Miquel,   al terme de Sales de Lierca a la comarca de la Garrotxa;  edifici d'una sola nau, absis semicircular i campanar d'espadanya construïda a la vessant d'un marge, aprofitant el seu desnivell. És obrada amb carreus de pedra ben treballats i carejats, seguint filades regulars. La porta d'accés es troba a la façana sud, a través d'un arc de mig punt adovellat, que ha estat reformat amb posterioritat. A l'exterior, el ràfec hauria tingut una motllura aixamfranada a tota la zona de la nau.



El campanar d'espadanya es troba a la façana de ponent, lleugerament desplaçat cap a la cantonada sud. És senzill, d'un sol arc. En aquesta façana s'observa com les cantonades superiors no serien originals sinó reformes. Tot i que no se'n té constància, possiblement es va enderrocar amb la sèrie de terratrèmols del segle XV. Aquesta façana es troba parcialment coberta per nivells de terres que podrien amagar estructures o part d'aquest enderroc a sota.




Al interior s'observa una bancada correguda de dos nivells a les façanes sud i nord de la nau. I un petit mur que separaria la zona del presbiteri (aquest espai possiblement hauria estat reservat pels senyors del Castell de Sales de Llierca). A la nau, encara es conserva una pica baptismal.

Una motllura recórrer tota la nau a la zona de l'arrencament de l'arc. La volta és de canó apuntada.

Les restes de dos capcers esglaonats, de pedra més treballada, i d'una coberta de llosa, abaixada de nivell en la construcció arribada als nostres dies, constaten l'existència d'un temple anterior que es pot considerar del segle XI.

Un petit bloc de nínxols funeraris va ser construït possiblement ja a finals del segle XIX i hauria perdurat fins al segle XX.

El topònim  podria venir d'uns montïcùla 'turonada, pujolets' derivat de monticulus 'turonet'

Que l’Arcàngel Sant Miquel elevi a l’Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.