diumenge, 12 d’abril del 2009

El misteri de la rústega capella de la Mare de Déu dels Misteris a la Garriga







Trobareu aquest edifici a la dreta de la carretera que permet accedir des de la C-17 a la Garriga, no espereu però veure cap cartell i/o indicació, almenys a la data de la nostra visita donem fe de la seva absència.

Endebades cercava informació a la Gran Enciclopèdia de Barcelona , desprès d’una extenuant recerca, trobava únicament aquests enllaços que reprodueixo integrament :

Molí Blancafort http://www.lagarriga.net/turisme.php

Situada al nord de la Garriga hi ha la pintoresca masia de Blancafort del Molí. Els seus diversos edificis formen el conjunt rural més característic del municipi .Les primeres notícies monumentals que s’en tenen són de la meitat del segle XXII, originàriament era una torra o fortalesa de control de pas del riu Congost. En el conjunt d’edificacions, destaca el vell molí fariner mogut per les aigües embassades del riu Congost documentat ja al segle XIV; la rústega capella de la Mare de Déu dels Misteris; la masia data del segle XVI i en la llinda del portal de pedra picada, s’hi veu esculpit l’escut dels Blancafort.

http://www.corpuslagarriga.org/visites/visites.htm "

El Molí de Blancafort està format per un conjunt d'edificacions que mostren la complexitat de les propietats medievals. El seu nom ja deixa clara la funció defensiva o de control dels accessos meridionals a la vall del Congost. Així, encara es poden veure, la torre del segle XII-XIII, la masia del segle XVI, el molí fariner, la casa nova i la capella, que daten del XVII.

El molí fariner, documentat des de finals del segle XIII, dóna nom al conjunt. Es tracta d'un molí de dues moles mogut per l'aigua del Congost, desviada a través d'un rec. Després de moure les rodes que fan anar les moles, l'aigua transcorre per tot el terme de la Garriga a través d'un rec d'uns 3 quilòmetres de longitud, és l'anomenat Rec Monar."

He passat aquestes dades a un bon amic, actualment arxiprest al bisbat de Tarragona, tinc curiositat per aquesta singular advocació de la Mare de Déu dels Misteris. Quan a dades històriques – si n’hi ha – les he demanades a l’Ajuntament de la Garriga, i al nostre “expert” M. Navas.

Amics lectors, si – com espero- algú de vosaltres te més informació d’aquesta capella de la Mare de Déu dels Misteris de la Garriga, i d’aquesta advocació mariana, us agrairé la seva tramesa a : mora.a@guimera.info

Rebia un e.mail en el que em diuen “ La capella de la mare de Déu dels quinze misteris correspon a la Mare de Déu del Roser. Resposta donada pel senyor Ramon Dachs, propietari del Molí de Blancafort de La Garriga”.
Salutacions.

Ramon

Agraïm aquesta aportació

© Antonio Mora Vergés