dimarts, 6 de juliol del 2010

SANTA MARIA DE CLARIANA I SANT NARCIS DEL MAS JORDÀ.ANOIA

Anàvem fins a Clariana ‘ espai sense arbres’ , ho fèiem des de la carretera que comunica Igualada amb Santa Coloma de Queralt.



L’antic poble de Clariana, de població esparsa, està centrat per l'església parroquial de Santa Maria de Clariana, situat al fons de la vall de la riera de homònima , i per les restes del castell, al vessant oposat de la vall, [alguns murs i part d'una torre rodona].



Intentava – sense gaire fortuna- minimitzar l’horrible impacte visual dels manyocs de cables, que pengen dels murs de Santa Maria.







El lloc fou repoblat a la fi del segle X per Eldemar de Clariana, germà de Sesmon d'Oló, fill dels vescomtes de Girona. Abans del 1002 passà al domini del monestir de Sant Cugat del Vallès i és aleshores quan surt esmentada per primera vegada l'església de Santa Maria; compartiren el domini de Sant Cugat diversos senyors o castlans; el domini del monestir no consta des del segle XIV.

Seguin el curs de la riera ens arribarem a recollir imatges de l'església de Sant Narcís, del Mas Jordà, ja dins el terme de Jorba (fou reconstruïda al segle XVII i abandonada o profanada en diverses ocasions, restablerta el 1852 i el 1939); el Mas Jordà fou construït pel noble Gaspar de Vega i el 1626 hi nasqué fra Francesc de Jorba, provincial dels franciscans en 1657-78



Reproduïm uns versets del seus goigs.

Y de tot aquest paratge
siau Vos lo defensor
y puix honra vostra Imatge
ab esperança y fervor:





Sant Narcís per eix vehinat
pregau a la Providencia
Que deslliuri el principat
de fam guerra y pestilència.





No us olvidau, sant gloriós,
del Mas Jordà que us venera
y en vos sempre fervorós
ha posat sa fe sincera.





Pregau, ho tendre advocat,
a la divina Clemència:
Que deslliuri el Principat
de fam, guerra y pestilència.



http://goigs.ppcc.cat/