diumenge, 13 de novembre del 2011

LA PROPIETAT PRIVADA DE MIRALLES. CASTELLVI DE ROSANES. BAIX LLOBREGAT

Anàvem l’Antoni Calvo Uribe i l’Antonio Mora Vergés, a les terres del Baix Llobregat, al terme de Castellví de Rosanes, on volíem visitar el castell de Miralles, del que a la pàgina de l’ajuntament s’explica :

El de Miralles no és un castell roquer, sinó un casal senyorial fortificat aixecat als inicis del gòtic (fi del segle XIII- primeria del XIV) sobre la base d'una fortificació anterior, l'existència de la qual és documentada el 1210, tot i que ha de ser força més antiga, per causa de la seva situació estratègica com a "mirall" o guaita.

L'estructura del castell o casa forta de Miralles, que molt possiblement calgui atribuir a l’esmenta’t Bernat de Miralles i als seus fills, té força semblança amb d'altres castells gòtics de la comarca, com el Castell de Cornellà i la Torre del Baró de Viladecans. L'ordre d'antiguitat també seria aquesta, primer Miralles (fi del segle XIII- primeria del XIV), després Cornellà (segles XIV-XV) i, finalment, la Torre del Baró a Viladecans ( segles XV-XVI); tots tres s'organitzen entorn d'un pati central quadrat, a les quatre ales del qual es disposen les sales i dependències pròpies de la residència fortificada. A diferència, però, d'aquests altres edificis, el castell de Miralles és més antic, més arcaïtzant, construït als inicis del nou estil arquitectònic que els altres trobaran consolidat.

En són un exponent les belles finestres biforades que ornamenten la façana de Miralles, a banda i banda del portal adovellat. Els seus murs són de bell i sòlid carreuat, perforat per diverses espitlleres, algunes molt remarcables per la seva original disposició: n'hi ha dues d’esbiaixades a banda i banda d'un angle i una altra, al mateix indret però al pis de sobre, oberta precisament al mateix angle de la fortificació

De PROPIETAT PRIVADA no varem poder accedir-hi.

Ens queixàvem a l’Ajuntament, fent-los avinent que hi ha una contradicció en el fet de publicitar un patrimoni històric, al que el seus titulars i/o administradors no hi permeten accedir.

La resposta en la terminologia informàtica ens situa en un bucle infinit :

Bon dia Antonio,

L’edifici de l’antic convent de Miralles és propietat de la Fundació Privada Rosella, i per aquest motiu us hauríeu de posar en contacte amb els responsables del centre per a qualsevol gestió.

Atentament.

AJUNTAMENT DE CASTELLVÍ DE ROSANES
comunicacio@castellviderosanes.cat - www.castellviderosanes.cat
Tel. 93 775 19 42


El Josep Salvany Blanch, no va tenir – presumiblement - l’any 1.925 , quan recollia imatges de Sant Nicolau de Miralles, tants problemes. En la imatge de la ‘ biblioteca de Catalunya’, s’adverteix que aleshores la totalitat de l’edifici estava emblanquinat.


No hem trobar però cap imatge de l’autèntica JOIA de Miralles :
http://www.castellviderosanes.cat/privat/c.php?CODI=1816&

La capella gòtica del convent de Miralles

La capella gòtica de Miralles és la joia del magnífic conjunt monumental. Conserva l'estructura arquitectònica originària (una nau de quatre trams separats per arcs de diafragma apuntats que soporten un enteixinat pla policromat) i unes notabilíssimes pintures murals. Es conserven les pintures murals de dos dels trams de llevant de la capella, algunes senceres i d'altres només en la seva meitat superior o en la interior. En els dos trams de ponent, les escasses restes pictòriques són molt malmeses i en bona part perdudes. Tot i així, una bona exploració potser podria aportar alguna sorpresa.

Dissortadament a nosaltres no ens van permetre accedir-hi, perquè . Com era allò ?. ah!, si , PROPIETAT PRIVADA.

Si algú en té una imatge, i/o sap la formula per accedir a l’interior de Miralles , li agrairem ens ho faci saber a coneixercatalunya@gmail.com