dimarts, 24 de gener del 2012

SANT ANTONI DE COLLDARNAT, ‘L’OBLIDAT’. LAVANSA FORNÓLS. L’URGELL SOBIRÀ

La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur continuen fent via pel extens terme de la Vansa i Fórnols, a l' Urgell sobirà ; amb una extensió de 106 km2, té segons fonts municipals únicament 192 habitants de dret.

Retratava la Rosa la quasi enrunada església de Sant Antoni de Pàdua de Colldarnat , l’advocació ens la confirmava el Josep Sansalvador de l’ Arxiu Gavín, que ens afegeix : l'any 1979, quant la va fotografiar Josep Mª Gavín, ja estava sense culte i l'any 1996 quant la vaig fotografiar jo , continuava amb el mateix destí, era oberta, buida per dins, però encara amb el sostre sencer.


Cridava l’atenció del Miquel el fet evident que la capella ha servit en alguna ocasió com a corral, Sant Antoni de Pàdua de Colldarnat s’afegeix així a la llista de temples que podrien donar lloc a una denominació d’origen de qualitat com :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/sant-pere-de-marf-avui-de-les-gallines.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/11/sant-vicen-del-castell-de-llu-romnica.html
El camí de la salvació – fins i tot en l’àmbit econòmic – passa sens dubte per ‘posar en valor’ el nostre patrimoni històric.


El poble es troba situat prop del coll d'Arnat, d'aquí el seu nom, aquest coll separa les valls de Tost i Lavansa, a pocs kilòmetres de Montant de Tost i Torà de Tost.

A tocar del Coll, hi ha les restes d'un dolmen força bonic, orígens del lloc, pel que fa al nom del lloc ens diu el Josep Sansalvador ‘ intueixo que el topònim d'Arnat pot derivar de Coll d'Arques i que el lloc es va cristianitzar posteriorment amb la construcció de la capella’.

Afegim a la vostra consideració unes dades extretes de l’enciclopèdia Catalana :

Colldarnat
[coll d'Arnat]
arnat

[adob] Defecte que a voltes tenen les pells de xai, consistent en unes excavacions molt característiques produïdes per les arnes durant l'època d'emmagatzematge.

Des d’aquest indret on s’aixecava el poble es gaudeix d'unes vistes impressionants sobre la vall i el congost del riu Lavansa, les muntanyes nevades del Port del Compte i la serra del Cadí.
No trobàvem tampoc cap dada d’aquesta església, qualificada com Capella de Sant Antoni, de ben segur que existeix alguna monografia que documenta la història d’aquest nucli fins a la seva desaparició, i sou pregats de complementar aquesta minsa informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Us deixem un enllaç a ,l’excel•lent treball del Luis del Romero Renau :
http://www20.gencat.cat/docs/parcsnaturals/Home/Cadi%20Moixero/Coneix-nos/Centre%20de%20documentacio/Fons%20documental/Estudis/TREBALL%20PIRINEUS%20-%20Luis%20del%20Romero.pdf

PLANIFICACIO TERRITORIAL A ESPAIS RURALS EN CRISIS
LA SERRA DEL CADÍ AL PIRINEU CATALÀ
Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Agraïm la col•laboració del Josep Sansalvador de l’Arxiu Gavin.