dijous, 19 de gener de 2012

ESGLESIA DE SANT LLORENÇ DE MORUNYS. VALL DE LORD. EL SOLSONÈS SOBIRÀ

No ens sobtava a la a Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés, l’absència no ja de boscos, sinó fins i tot d’arbres, quan arribàvem a la capital de la Vall de Lord;: ha passat molta aigua per sota dels ponts d’ençà que els àrabs anomenessin aquest indret com al-marum, o al-mac(c)rún, ‘lloc boscos’ en el primer cas, o ‘lloc ple de boscos’, en el segon. La nostra és una espècie més que depredadora destructiva, i en el cas particular de Sant Llorenç de Morunys, als abusos derivats de la derrota militar de 1.714, que va suposar la captivitat ‘manu militari’ de Catalunya, cal afegir-hi l’adhesió fins a les darreres conseqüències a la causa Carlina.En aquesta ocasió volíem fer una visita detallada a la seva església parroquial, dedicada a Sant Llorenç; l’edifici d'estil inicialment romànic, ha patit al llarg dels segles les conseqüències derivades de la seva ubicació física – malgrat la pertinença ‘ formal’ dels espanyols a la religió catòlica, se’ls considera herètics, tota vegada que el seu és un Déu que practica l’exclusió, admet únicament la llengua castellana, i justifica tota mena d’excessos contra aquells que enraonen altres llengües; a la seva gloria van ser exterminats la major part dels pobles nadius de la que es coneix avui com Amèrica llatina - ; malgrat les accions vandàliques que ha patit, encara conserva una sèrie d'obres molt interessants, com un fragment de la pintura mural del segle XIV, el retaule gòtic, l'altar major barroc construït per l'escultor Joan Francesc Morató i la capella i altar xorigueresc de la Mare de Déu dels Colls, obra de Josep Pujol i els seus fills.

De la que fou església de l’antic monestir , al segle XI , en resta avui, un edifici majestuós, amb tres naus separades per pilars i tres absis. Està coberta amb volta de canó a la nau central i amb voltes d’aresta les laterals. L’absis del sud es va enderrocar amb la finalitat d’aixecar la capella de la Mare de Déu dels Colls.

Com a fotògrafs disposem d’un equip modest, que no ens permetria recollir – com cal – la magnificència de Sant Llorenç de Morunys. Per aquesta raó us deixem aquests enllaços :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/12/el-monestir-de-sant-llorenc-de-la-vall.html
http://www.monestirs.cat/monst/solso/so14moru.htm