diumenge, 22 de desembre del 2013

CASA JAUME PUXAN CARBÓ DE CANET DE MAR. MARESME

Quan retratava aquesta casa d'exquisit disseny modernista, poc imaginava que malgrat ser-ne el promotor l’Alcalde de Canet de Mar entre el 1904 i 1905, Jaume Puxan Carbó ( 1855 - 1924), no es coneix l’autoria del projecte, que executava el contractista i mestre d'obres Josep Cabruja i Feliu.

Els ‘tècnic’ hi veuen influències de l’arquitecte Antoni Maria Gallissà i Soqué (Barcelona 1861 - 1903), especialment la seva casa Llopis de Barcelona, encara que amb un plantejament decoratiu més senzill.

La descripció ens diu ; casa de tres nivells on cada un d'ells es ben diferent dels altres. Potser la planta baixa es la més convencional, destacant especialment els suports en pedra de l'arc de maó amb clau de volta de pedra de la porta d'entrada.


El primer pis és el més característic amb els dos balcons laterals i la vitrina de ferro i vidre central que serveix com a mirador privilegiat del carrer Ample.

El tercer pis conserva les finestres laterals esglaonades tant típiques del modernisme, i finestres centrals més convencionals. Aquestes estan emmarcades per dos petits frontons amb lleugers dibuixos de ceràmica de color verd. La façana de la tercera planta trenca per forma i materials amb la resta de la casa, ja que es principalment de maó vist.

Ens agradarà tenir noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte.

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em deixava un comentari ; la casa Jaume Puxan de Canet de Mar, a la comarca del Maresme, és de l'arquitecte Francesc Fargas Margenat (1913)

LA VANGUARDIA. Edición del viernes, 12 mayo 1950, página 11
Don Francisco Fargas Margenat arquitecto, falleció cristianamente el día 5 del actual. (E. P. D.)—Sus afligidos: hermanas María AngeJes y Teresa; hermano político José Pujol, sobrinos, sobrino político Fernando Roig, primos y demás parientes, al recordar a sus amistades tan dolorosa pérdida, les, ruegan le tengan presente en sus oraciones y les agradecerán la asistencia a los funerales que, en sufragio de su alma, se celebrarán, D. m., mañana sábado, día 13, a las diez y media, en la iglesia parroquial de Nuestra Señora del Carmen (calle Obispo Laguarda). No se invita particularmente.—El Exorno, y Rvdmo. Sr. Obispo de Barcelona se ha dignado conceder indulgencias
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1950/05/12/pagina-11/32820335/pdf.html?search=Francisco%20Fargas%20%20Margenat

Catalunya decidia el 21.12.2017 quan ‘bones’ poden ser les festes nadalenques i els dies que vindran.

En paraules del Jordi Sánchez Picanyol (Barcelona, 1964) , tothom va tenir ‘llum als ulls i força al braç’.

Parlant des del que abans en dèiem ‘ la història Sagrada’ , la imatge de la victòria de David enfront de Goliat és inevitable, tant com el fet que en aquesta ocasió malgrat les pressions del poder – civil, religiós, militar - el poble no ha triat a Barrabàs.

La democràcia ha de restaurar – fins on sigui possible – les trencadisses provocades en l’aplicació de l’article 155, i el nou govern de la Generalitat com a primera feina ha de fer una avaluació de danys i pèrdues

Antonio Mora Vergés