dissabte, 7 de juny del 2014

CAL SASTRE D’OLESA.TERRASSA.

Melcior Vinyals i Muñoz (Barcelona 1878 – 1938), és l’autor d’aquest singular edifici projectat l'any 1914, de planta triangular, adaptada a la forma del solar que fa cantonada entre els carrers de Sant Pere i de la Rasa, per encàrrec de Pere Torras i Obiols, un sastre d'Olesa de Montserrat instal•lat a Terrassa.

La descripció ens diu ; edifici de planta quasi triangular, consta de planta baixa i pis, utilitzant-ne la primera per a ús comercial i la superior com a habitatge dels propietaris. L'edifici resolt en cantonada, presenta dos cossos horitzontals diferenciats per la gran balconada del primer pis que recorre tota la façana, deixant la planta baixa i entresolat a manera de sòcol suport de la resta. Les obertures de la planta baixa han estat reformades, encara que amb molta cura d'integració, mantenint la sanefa de trencadís que separa els aparadors de l'entresolat. Les obertures del primer pis conserven tota la decoració original, amb guardapols i relleus en muntants. L'edifici és acabat en una gran èmfasi en cantonada, amb un gablet motllurat i flanquejat per dos pinacles. La resta de la decoració de l'edifici segueix el mateix tractament. La façana és en estuc dibuixant amb línies de carreus.


Al frontis hi ha un gran relleu floral amb el símbol que hom identifica del déu grec Hermes o el romà Mercuri; missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l'enginy, dels literats i poetes, de l'atletisme, dels pesos i mesures, dels invents i en general del comerç, de l'astúcia dels lladres i dels mentiders.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com