dilluns, 8 de setembre del 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT VICENÇ. ALINS. EL PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Sergi Campas Canalias, retratava l’església parroquial d’Alins, al Pallars sobirà, advocada a Sant Vicenç, la descripció tècnica ens explica que és un edifici d'una sola nau, amb capçalera rectangular al nord, en la qual, exteriorment, s'observa un arc de l'antiga porta romànica encegada. Cobreix la nau una volta de llunetes, Sobre les capelles laterals hi ha galeries. La porta d'entrada s'obre als peus de la nau, amb un arc de mig punt. En aquesta mateixa façana, situada sota el pinyó de la coberta de licorella a dues vessants, també s'obren a cada costat dues petites finestres i, per damunt de la porta, un òcul. El campanar s'aixeca al costat de la capçalera, cobert per una aguda coberta, que conserva arcuacions llombardes.


En el curs dels segles XVII i XVIII,amb els ‘diners d’Amèrica’ es va invertir el sentit de la nau, cegant-ne l'antiga porta, i fent desaparèixer l'anterior capçalera romànica.

El sostre demogràfic d’Alins o D’Alins de Vallferrera de 183,19 km² , s’assolia al cens de 1857 amb 1250 veïns, i es tancava l’any 2013 amb 301 habitants.