dissabte, 6 de desembre del 2014

CAPELLA DE SANT ANTONI DE PÀDUA DE LA CASA NOVA DE L'OBAC. VACARISSES. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926+ Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 )  al davant de la Capella adjunta a la Casa Nova de l'Obac, que fou dissenyada per l'arquitecte italià Domenico Bagutti, la descripció tècnica ens diu que és un edifici d'estil neoclàssic, amb planta de creu grega i una torre-cimbori que sobresurt damunt de la capçalera. Els murs, de pedra, són arrebossats i pintats. La façana principal té una portalada amb pilars adossats, capitells i frontó i, a la part central, un òcul de forma el·líptica. La part superior és acabada amb un coronament arrodonit i ressaltat per una motllura amb decoració de dentellons.


A l'interior es conserva la decoració neoclàssica formada per pilastres adossades amb capitells jònics daurats, voltes i motllures diverses. Tenia altars dedicats a la Mare de Déu de Montserrat i altres veneracions.


Rebia des de l'arxiu Gavin, una fotografia datada el 2-II-1985 en la que s'aprecia que la Capella estava equipada perquè es duguessin a terme celebracions litúrgiques.


En la fotografia feta des del vidre polsós de la finestra, podem veure que no hi ha bancs, i la nau amb excepció de la figura de Sant Antoni està buida.

No s'escapa a ningú que la pràctica religiosa queia escandalosament quan el poble tenia la percepció que el feixisme s'havia acabat, tampoc que des de determinades opcions polítiques això s'ha traduït en un arraconament - en el millor dels casos - d'aquest Patrimoni Històric, que ha propiciat ensems el seu desconeixement per a moltes persones.

https://joaquimverdaguer.blogspot.com/2017/11/el-mas-de-lobac-o-casa-nova-de-lobac.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com
Trobava una fotografia, del  Josep Llaudó Majoral (OlopteCerdanya4 d'octubre de 1923 - Vilafranca del PenedèsAlt Penedès23 d'abril de 1984)   Vista general de Casa de l'Obac o Casa Nova de l'Obac






Que Sant Antoni de Pàdua  dit també  Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  ,  amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.