M’aturava a Portell, al terme de Sant Ramon, a la comarca de la Segarra, el topònim etimològicament és un derivat dimitiu de porta, per retratar la capella de Sant Ramon Nonat, o Sant Ramon de Portell.
La capella de Sant Ramon Nonat de Portell fou construïda entre els anys 1651 i 1655 just al mateix lloc on, segons la tradició, havia nascut el sant el 2 de febrer de 1200, sent els seus pares Arnau Sarroy i Ermessenda, filla del poble de Claret.
La descripció ens diu que és un edifici d'una sola nau situada a l'entrada del nucli, al peu de la carretera. Està realitzada amb carreus regulars i paredat i amb coberta a dues aigües amb campanar d'espadanya i absis recte. A la façana principal, trobem la porta d’accés amb llinda superior, on hi apareix la inscripció "ACÍ ES NAT SANT RAMON NONAT", per sobre de la qual hi ha un rosetó per il•luminar l'interior, amb la presència d'un campanar d'espadanya d'un sol ull coronant l'edifici. L'interior de la capella està coberta amb volta de canó, restaurada i pintada posteriorment, amb la presència de pilars adossats al mur dels quals arranquen uns arc faixons per sustentar la volta. A la zona de l'altar, hi trobem una imatge de Sant Ramon Nonat amb els seus atributs, situat dins una fornícula en forma de petxina, amb petites pilastres adossades exteriors. També a la part interior de la capella, però al mur situat per damunt la porta d’accés, hi ha una làpida de marbre amb la representació d'un sol i una inscripció: "ACÍ ES NAT SANT RAMON NONAT, P. I. SOLÉ, 1655"
La ‘història’ de Sant Ramon Nonat està plena a vessar de detalls que algunes fonts qualifiquen de ‘fantasiosos’; la gent senzilla de la Segarra, se li encomanava fervorosament – com acrediten els exvots – davant de qualsevol contrarietat i/o contingència, i molt especialment en ocasió d’embaràs i part.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada