diumenge, 11 d’octubre del 2015

DOLMEN DE LA COVA D’EN DAINA. ROMANYA DE LA SELVA. SANTA CRISTINA D’ARO. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré, a la dita Cova d’en Daina, un dels dolmens més espectaculars de Catalunya situat al municipi de Romanyà de la Selva, municipi de Santa Cristina d'Aro, de la comarca de l’Empordanet.



La Cova d’en Daina és una galeria catalana de 7 metres de longitud formada per un corredor d'entrada a la cambra mortuòria i un túmul circular de 10 metres de diàmetre, els límits del quan està delimitat amb un cercle de pedres aixecades (cromlec).


La descripció ens diu que l’impressionant dolmen conegut com la Cova d'en Daina es troba al poble de Romanyà de la Selva, municipi de Santa Cristina d'Aro, i que va ser descobert a principis del segle XX per Manuel Cazurro Ruiz , professor de l'institut de Girona, en terrenys que pertanyen aleshores a Pere Cama i Casa

Fins l'any 1957 no va ser totalment excavat per Lluís Esteva Cruañas (Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà 1906 - 1994) .

El dolmen, que es pot datar entre el 2700 aC i el 2200 aC, mesura 7,60 metres de llarg per 1,70 metres d'amplada i 1,50 metres d'alçada , i està envoltat per un cromlec que forma un anell extern d'11 metres de diàmetre. Encara s'observen restes del túmul de terra i pedres que cobria el conjunt.

La Selva, com la Segarra, varen ser ‘mutilades’ per tal ‘d’equilibrar’ comarques de nova creació, per això, no és infreqüent trobar casos com el de Romanyà, que conserven encara la referència al seu origen.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com