dissabte, 10 d’octubre del 2015

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA. MARÇÀ. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant la façana de l’església parroquial de Marcà, advocada a Santa Maria, construïda con la major part d’esglésies de la comarca, amb els ‘diners d’Amèrica’.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu construcció de planta rectangular, bastida de maçoneria arrebossada i pintada a la façana, amb reforç de carreu als angles i coberta per teulada a dues vessants. Interiorment presenta una disposició de tres naus separades per pilastres, creuer no sobresortit i absis semicircular. Té quatre tramades amb cor a la primera. De les pilastres arrenquen arcs faixons que suporten la volta, de mig punt amb llunetes. Les naus laterals, d'igual altura que la central, tenen volta d'aresta i confereixen a l'església un aspecte molt lleuger, menys feixuc que les altres de la contrada. El creuer és resolt amb una cúpula. La façana presenta un ull de bou i la portalada, flanquejada per dues columnes que sostenen un fris i rematada per una fornícula amb una imatge moderna de Sant Joan Baptista, obra de l'artista local Marcel•lí Giner i Folch (Marçà, Priorat, 4 de desembre de 1918 - 13 de novembre de 2006), autor també de la imatge que decora la façana de l’església dels Guiamets.


El campanar és als peus, posterior i sense valor artístic. Al costat de l'evangeli hi ha l'altar del Sant Crist, del segle XVIII.

El topònim , deriva etimològicament del llatí Martiānu, derivat del nom personal Martius.