dimarts, 1 de desembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT JORDI DE LLOBERES. GAIÀ. BAGES. CATALUNYA

Tenia ocasió de contemplar l’interior de l’església el dilluns 9.11.2015 en companyia del Joan Escoda i Prats.

Llegia a patrimoni Gencat ; església d'una nau, de petites dimensions i amb volta lleugerament apuntada, un petit absis orientat a llevant corona l'església i un petit campanar d'època posterior substitueix l'original. La portada d'entrada, a migdia, està formada per blocs de carreus ben treballats.

L'església de Sant Jordi de Lloberes existia l'any 1053 com una tinença de l'església veïna de Sant Amanç de Pedros. Prop d'ella, el mas Sant Jordi surt també esmentat a la documentació d'aquesta època. Posteriorment, al segle XIII l'església fou modificada seguint la tradició romànica.

L’església patia les conseqüències de la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, essent restaurada a mitjans del segle XX.

No trobava cap dada de l’autor de les majòliques de Sant Jordi, i la Verge de Montserrat, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.comÉs la Capella del Soler de Lloberes, visible des d’aquesta alçada.