dijous, 14 de gener de 2016

ESGLÉSIA DE LA SANTA CREU. BELLATERRA. CERDANYOLA DEL VALLÈS. VALLÈS OCCIDENTAL

Retratava al Josep Olivé Escarré davant la façana de l’església parroquial de la Santa Creu de Bellaterra, Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental.


Llegia que l’església de la Santa Creu es va començar a construir pels volts dels anys 1934-1935, i les obres es van aturar en el dies ‘foscos’ que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà ( 1936.39).

Amb la Pax Franquista es van reprendre les obres, que es donaven per acabades amb un petit edifici.

Posteriorment - ens agradarà saber qui va ser l’autor del projecte tècnic d’aquelles obres d’ampliació i/o reforma - es va engrandir afegint les capelles laterals, el porxo i el jardí.

En la recerca de dades trobava ; l'església de la Santa Creu va ser projectada l’any 1934 per l'arquitecte Andreu Audet i Puig (1868-Barcelona, 1938 ) .El bisbe de Barcelona, Manuel Irurita Almandoz (Larraintzar, al municipi d'Ultzama, Navarra, 1876 - Montcada i Reixac, Vallès Occidental, 1936), va estar present en la col•locació i subsegüent benedicció de la primera pedra.

Es tracta d'un edifici d'estil grec ortodox o bizantí. Els murs combinen L’arrebossat amb les cornises de maó en forma de dents de serra o denticles. La façana és presidida per un campanar quadrangular a L’angle dret.

S'accedeix al temple per un porxo o nàrtex amb arcs de mig punt sobre columnes toscanes.


L'interior esta cobert amb voltes de creueria. El cor esta situat als peus deI edifici i compta amb dues capelles laterals, a banda i banda.

L'absis és semicircular i esta decorat amb les pintures al fresc del pintor sabadellenc Fidel Trias i Pagès ( Sabadell, 18 de novembre de 1918 - 27 de gener 1970 ), un dels últims exponents de la pintura religiosa catalana del segle XX -seguidor de la pintura mural d'Antoni Vila Arrufat (Sabadell, Vallès Occidental 1894 - Barcelona, 18 de setembre de 1989) – l’any (1958).

El disseny original d'Audet no preveia el campanar ni els espais laterals.

Va ser ampliat l’any 1958 per l’Emili Sala Pibernat ( 1903 + l'Ametlla del Vallès, 11 d'octubre de 1990 )
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1990/10/12/pagina-24/33460369/pdf.html?search=Emilio%20Sala%20Pibernat

I encara l’any 1966 es feien reformes – ens agradarà rebre informació del tècnic responsable a l’email coneixercatalunya@gmail.com ) que van donar la ‘puntilla’ al projecte inicial de l’Andreu Audet i Puig.

Només les Nacions Civilitzades esmercen recursos en documentar el Patrimoni Històric i/o Artístic, Catalunya no forma part – encara – d’aquest col•lectiu.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com