dimarts, 26 de gener del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANDREU APÒSTOL. LA SELVA DEL CAMP JUSSÀ. TARRAGONA

Retratava – amb força dificultats tècniques, i de forma parcial – l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp, la descripció ens diu ; edifici de grans proporcions, inacabat. No té façana principal. Obra de paredat amb reforços de carreus, excepte al carrer de l'Abadia, que és tota de carreus.


És una obra mestra de l'escola renaixentista del Camp de Tarragona.

Consta d'una nau amb capelles laterals comunicades. Arcs de mig punt i voltes de canó amb llunetes. Àmplia tribuna alta damunt de les capelles laterals. Gran capella del Santíssim en el costat de l'epístola. Cúpula a la capçalera. Porta lateral d'estil renaixentista, sense pas. A l'angle dret de l'església, als peus, hi ha una construcció amb finestres d'arc de mig punt, que possiblement haguessin estat part d'un edifici anterior.

L'església antiga, al mateix lloc que la actual, havia quedat petita a començaments del segle XVI, i s'hi feien sovint intervencions. Alguns documents parlen del mal estat de la volta de l'església i de les capelles de Sant Miquel i de Santa Magdalena (1546). L'arquebisbe manà a Jurats i poble (1568), que alcessin un nou temple, però no fou fins el 31 de desembre de 1581, després de diversos escrits de l'arquebisbe, quan el Consell determinarà treure a subhasta l'obra, que es va encarregar a Pere Blai ( Barcelona 1553 + 1621 ) . L'1 de maig de 1582 es reuniren, amb Pere Blai, el Prior d'Escaladei, l'ardiaca Gilo, i mossèn Jaume Amigó, rector de Tivissa, i acabaren la traça de l'església nova.
L’any 1616 Pere Blai contemplava la possible represa de les obres. Finalment però, l’església va quedar inconclusa.
Ens els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República , es varen destruir diferents objectes litúrgics i de mobiliari, entre ells el retaule major del segle XVII i l'orgue.

L’any 2003 es va col•locar un nou orgue per substituir a l'anterior

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

P/D

N’ m’ha estat possible consultar els fons de l’Arxiu de la Selva del Camp, el sistema no reconeix com a ‘vàlid’ l’email coneixercatalunya@gmail.com