diumenge, 15 d’octubre del 2017

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PARROQUIALS AL TERME DE L’ESPUNYOLA. EL BERGUEDÀ JUSSÀ. CATALUNYA

La rectoria de Sant Pere de l'Esgleiola, al terme de l’Espunyola, a la comarca del Berguedà jussà, està situada sobre un tossal rocós, i adossada al mur de llevant de l'església.

La casa consta de planta baixa, primera i sotacoberta, la teulada és a dos vessants amb el carener paral•lel a la façana principal que obre al sud, a la plaça que hi ha davant l'església i la rectoria.


Actualment es troba en ple procés de reforma. La casa presenta almenys dues fases constructives, una primera estructura més petita, que a la façana sud és clarament identificable ja que hi podem veure la cantonera que n'assenyala el límit; era conformada per murs de pedra desbastada de mides i formes irregulars i unes grans cantoneres de pedra picada i polida; les obertures a la façana principal estaven distribuïdes en tres eixos verticals i simètrics, a planta baixa la porta al centre i una finestra a cada costat, i a planta primera tres balcons, totes les obertures emmarcades amb maó massís als muntants i en llinda, col•locat a plec de llibre formant arcs rebaixats. Posteriorment, la casa s'amplia sembla que pel costat nord, fins al límit amb la sagristia, i cap a llevant; es tracta d'una estructura feta ja amb cantoneres de maó massís, i les obertures amb muntants també de maó i llinda plana de ciment encofrat, algunes han estat realitzades o modificades actualment arran de la reforma que s'hi està duent a terme. Abans de la reforma l'angle sud-est d'aquesta ampliació era coronat per un terrat. Els murs del costat de ponent de la casa són els de l'església, en ells hi podem observar diferents tipus de parament, resultat també de les diferents fases constructives de l'església.

Va exercir com escola en algun moment de la seva història ?.
El sostre demogràfic de l’Espunyola s’assolia al cens de 1857 en que es comptaven 693 ànimes.

Al terme trobem les parròquies del Cint, L'Esglesiola, L'Espunyola, Mare de Déu del Bosc, Sants Metges, Els Torrents. Ens agradarà rebre les vostre aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/01/sant-serni-del-cint-lespunyola-el.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2011/09/sant-pere-de-lesgleiola-lespunyola-el.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2012/02/sant-climent-de-lespunyola-el-bergueda.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/11/mare-de-deu-del-bosc-lespunyola-el.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/10/els-sants-metges-del-tossalet-de.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/10/santuari-de-la-mare-de-deu-dels.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2012/06/record-del-paradis-terrenal-els-pantans.html

Ens cal la col•laboració ACTIVA de TOTS ELS CATALANS a l’email coneixercatalunya@gmail.com en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista; m’explicaven que d’existir la relació està en algun arxiu depenen de l’administració espanyola que es negava a retornar-lo a Catalunya. A https://issuu.com/1coneixercatalunya en tenim quasi 1200 de recollides, una mica més d’un terç de les més de 3.000 que comptem hi havia en aquella època.