dissabte, 7 d’octubre de 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE LINYA ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. NAVÈS. EL SOLSONÈS. LLEIDA. CATALUNYA

El dijous 5.10.2017 coincidíem amb un accident de tràfic a la C-58 a la sortida de Terrassa
http://www.naciodigital.cat/latorredelpalau/noticia/61314/dos/ferits/ells/estat/critic/accident/c-58/terrassa

En un primer moment entre els vehicles que quedàvem aturats corria la brama de que l’aturada obeïa a causes ‘politiques’, vist el resultat, tant de bo hagués estat pels afectats, oi?.

M’aturava a retratar l’edifici que acollia l’escola publica abans de la dictadura franquista a Linya, al termes de Navès, a la comarca del Solsonès, prop de tres hores més tard. No en trobava cap dada a :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Nav%C3%A8sDemaneu-ho a l’ajuntament de Navès ajuntament@naves.cat , el dijous està obert a la tarda – almenys el 5.10.2017 -, i ens ho feu saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

De Navès havia publicat :

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/04/escola-aiguadora-naves-el-solsones.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/04/in-memoriam-escola-io-estudi-de-la-vall.html

En la documentació municipal de Navès que es guarda a l’Arxiu Històric Comarcal del Solsonès hi ha un document datat el 31 d’agost de 1914 on l’Ajuntament de Navès fa fer la revisió tècnica i seguidament l’acceptació de l’obra d’una casa, que va ser adjudicada el dia 13 de maig de 1913.L’obra la van dirigir Josep Sala Santmartí, propietari i Joan Manent Solanes, contractista, de Navès, i la van revisar Josep Ros Postius, paleta i Ramon Reig Padullés, fuster,aquests dos darrers de Solsona. Encara que no es digui específicament, creiem que es tracta de la nova escola pública i mixta, per a nois i noies, de Navès, ja que aquesta escola va començar a funcionar en el curs 1914-1915.

El pla d’instal•lació d’escoles rurals al municipi de Navès va continuar amb la construcció de l’escola de la Vall d’Ora, inaugurada l’any 1920, després l’escola de Pegueroles, a la Roca, acabada l’any 1927, Seguidament l’escola de Linya, feta l’any 1931 i la darrera l’escola de La Selva,edificada al costat mateix del pont medieval de la Vall d’Ora,acabada l’any 1933.

No sabia trobar l’edifici que acollia l’escola de Pegueroles, i em manca també la de la Selva. Sou pregats de fer-nos-en arribar imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, advertim que més que un desinterès – que existeix – sobre el tema, hi ha un ‘especial interès ‘ en que es perdi la memòria sobre aquest aspecte de la vida quotidiana dels nostres avantpassats.

Alhora, dissortadament, l’experiència – tenim recollides més de 1200 escoles – em diu que és MOLT difícil trobar col•laboració de la mal dita ‘ social civil’, amb tot, reitero el prec d’informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , alhora que insisteixo en una obvietat, la memòria històrica es recuperarà NOMÉS si els ciutadans així hi volen.

A Catalunya hi ha una clara divisió pel que fa a la divulgació del patrimoni històric, la província de Girona que hi ha esmerçat grans esforços, i la resta Barcelona, Tarragona i Lleida, que manifesten tenir poc o cap interès en aquesta qüestió.

Si des de qualsevol Administració Pública us posen entrebancs en la recerca de la memòria històrica, feu-nos-ho saber que confegirem una llista.

En el tema concret dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, està clar que el feixisme no tenia – ni té avui tampoc – cap interès en facilitar l’accés a l’educació; cal recordar que la seva tesis es fonamenta en l’existència d’unes elits que ‘condueixen’ l’existència de la comunitat.

La recerca dels edificis que aixoplugaven l’educació a Catalunya – sovint contra la voluntat del GOBIERNO Y DEL REY DE ESPAÑA – és una tasca d’extrema dificultat ja que la majoria de les persones que en podien donar testimoni personal han lliurat l’ànima al Senyor, i/o no és fàcil trobar-se’ls passejant pels carrers. Pels politics del TOTS ELS COLORS, aquest és un tema marginal al que no s’hi pot dedicar ni un segon.

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Cap comentari: