L’enciclopèdia catalana ens diu del poble de Franciac (115 h el 2005), que es troba al Nord del terme de Caldes de Malavella , a la dreta de l’Onyar i forma un petit nucli de masos i algunes cases modernes, aglutinades entorn de l’església parroquial de Sant Mateu. Aquesta conserva a la part nord un mur d’època romànica, però fou totalment reconstruïda a la segona meitat del segle XVIII. Sobre la porta principal figura la data del 1773 i en la de la sagristia la del 1762. El lloc és conegut des del segle XIII com a parròquia rural pertanyent a l’ardiaconat de la Selva. Al segle XVII l’antiga creu de Franciac, al vell camí ral de Girona, era un indret de molts bandolers. Celebra la festa major el cap de setmana més proper al 21 de Setembre.
Cap dada de l’escola publica - les escoles llevat d’algunes excepcions, no han estat considerades mai ‘monuments’ al REINO DE ESPAÑA, això explica en bona mesura ‘el nivell intel·lectual mitjà’, oi?. -. Sortosament el Joan Dalmau Juscafresa, autor d’un magnífic bloc en el que documenta el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, atenia el meu prec, i a afegia els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a la seva recerca.
En la seva visita a Franciac, li ensenyaven on era l’edifici que aixoplugava l’escola.
Arquitectes M. Lopez Mora https://www.unizar.es/artigrama/pdf/23/3varia/10.pdf
Claudi Díaz Pérez ( Figueres, 1904 + Barcelona, 1985)
Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988)
Ens cal l’ajuda de TOTS els catalans per recuperar la memòria històrica dels edificis que acollien les escoles abans de la dictadura franquista.
Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmal.com , castellardiari@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada