divendres, 7 de setembre del 2018

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE VINYOLS I ELS ARCS. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA. CATALUNYA

Reprodueixo de : http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/vinyols-i-els-arcs/casa-de-la-vila-de-vinyols-i-els-arcs

Gran casa amb porta d'arc amb llinda de carreus encoixinats. Pati ample, escala amb petites voltes decorades amb guirnaldes, de començaments del segle XX. Als racons, tosques figures al·legòriques. Baixos amb arcades i voltes, de maons principalment. Pis principal amb grans sales, amb sól de ceràmica, amb dibuix del tipus Poblet. La part inferior ha estat objecte d'importants transformacions. La torre forma cos amb la casa.al casa del comú. Antiga Casa Torrell i posteriorment Folc. És la seu municipal des de 1884.

L'antiga casa comunal estava al número 27 del carrer Major. L'edifici de l'actual ajuntament fou construït per la família Torrell probablement a finals del segle XVI. Al marc de l'entrada figura l'escut de la casa. A mitjan segle XVII esdevingué propietat de la família Folc, que s'establí a la vila. Des d'aleshores fou coneguda com a la casa gran de Folc. A final de segle XVIII passa a ser propietat de la família Nicolau. L'any 1859 era de Diego de los Ríos y Nicolau (9 d'abril de 1850 - Madrid, 4 de novembre de 1911), que com a militar va negociar la rendició de les tropes espanyoles a les Filipines, a la seva tornada a Espanya, va ser cap de l'Estat Major Central. L’any 1907 va ser nomenat tinent general i l’any 1910 capità general de la I Regió Militar (Castella la Nova, incloent Madrid, i Extremadura). El mateix any va ser triat senador per Càceres. Va ocupar tots dos llocs fins a la seva defunció en 1911. Va vendre l'edifici a la corporació municipal l’any 1884.


L’enric Sánchez-Cid , em feia arriba un emal en el que em deia ; bon dia Antonio. De viva veu, m'han informat dos veïns de Vinyols, a l'entorn dels 90 anys, que l'escola dels xiquets era la sala de plens de la Casa de la Vila i la de les xiquetes, la sala de davant de la consulta del metge; després ho van canviar. Fill de pagesos des dels vuit anys que només quan plovia podien anar a estudi, això succeïa a quasi tots els xiquets de Vinyols i els Arcsl. Durant la guerra només hi anaren set o vuit vegades.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.

1 comentari:

Enric Sànchez-Cid ha dit...

Perfecte, Antonio, com totes les aportacions que fas perquè els ciutadans de Catalunya ens fem sabedors de la història de Casa nostra.