dilluns, 24 de setembre del 2018

DE LA CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER DE CAN FALGUERA, A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LES FONTS. TERRASSA & SANT QUIRZE DEL VALLÈS

No se’n fa esment de la capella a: http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=28241

Dissortadament avui - per alguns sectors de la societat - la ‘ciència’ ha eliminat la ‘religió’; amb tots els respectes, pensem que en realitat el que succeeix és que l’empobriment cultural es vol vestir de ‘progres’ ,oi?. Fàstic!.

L’any 1799 Pere Torres i Falguera va demanar permís al bisbat per edificar una capella al costat del mas. Fou beneïda per mossèn Ramon Besant el dia 5 de desembre del mateix any, sota l’advocació de la Mare de Déu del Roser.


L’any 1932 la capella va esdevenir església parroquial de Les Fonts, arran la creació de la parròquia de la Mare de Déu del Roser, fins al 1950 que es va beneir la nova església parroquial del Roser prop de la carretera.

Josep Salvany i Blanch (Martorell, 1866 - Barcelona, 1929)  la retratava l’any 1920



Lluís Bonet i Garí (Sant Miquel del Cros, Argentona, 5 d'agost de 1893-Barcelona, 30 de gener de 1993; la retratava l'any 1919 "  Vista general de Can Falguera o Hotel Les Fonts"

La capella es va construir sense campanar. Va ser l’any 1941 , en ocasió d’ostentar la capella el rang d' església parroquial – temporalment - , se li va afegir el campanar de cadireta de dos ulls.

a darreries del segle XX es va recuperar el culte a la capella. El 7 d’octubre del 2000 els mossens Joaquim Lluverol i Pere Corbera beneïen la rehabilitació de la capella.



A reserva d’ampliar aquesta informació. M’explicava el mossèn Carles Matilla Claret, que el projecte era anterior a la ‘ guerra civil’, el projecte de l’església de la Mare de Déu del Roser, al nucli de les Fonts, fou de l’arquitecte Joan Baca Reixac ( Ripollet, 1905 - Terrassa, 2003) , la construcció de l’edifici s’aturava en els anys 1936-1939; aquesta circumstància feia que bona part dels materials preparats per fer l’obra, es ‘distraguessin’ per acabar formant part d’algunes obres privades.

En la represa de la construcció Joan Baca Reixac, va comptar amb la col·laboració del seu fill , l’arquitecte Joan Baca Pericot, nascut a Terrassa l’any 1934.

Si voleu ampliar informació sobre el mas i la capella de la Mare de Deu del Roser de Can Falguera, us deixo un enllaç :
http://joaquimverdaguer.blogspot.com/2014/06/masia-de-can-falguera.html

Les Fonts està dividit entre els municipis de Terrassa i Sant Quirze del Vallès, i ja se sap, l’un per l’altre, està TOT PER FER EN MATERIA DE PATRIMONI IMMOBLE.

Podria ser que atesa la llunyania algú aixeques la casa amb nocturnitat i alevosia?. Tractant-se del REINO DE ESPAÑA, això no és pot excloure, ara que s’aixequés TOT UN BARRI sense demanar permisos i que els consistoris DE TERRASSA i SANT QUIRZE DEL VALLÈS, no se’n adonessin, és massa gros, oi?. Fins i tot en un país, on les elits polítiques tenen un nivell acadèmic deplorable, i fins en ocasions fals i/o trampós.

Ens agradaria trobar col·laboració en la tasca gegantina de ‘ treure a la llum’ un dels millors ‘paradisos propers’ del Vallès Occidental

 Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.