dijous, 8 d’abril del 2021

MOLÍ D'EN SOLÀ, LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA. GIRONA.

 

L’Olga Sacrest Roca publica una fotografia del Moli  d’en Solà, del que patrimoni Gencat en diu ;  Gran casal de planta rectangular i teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes laterals. Disposa de baixos, planta noble, pis i golfes. A la planta baixa encara es guarden els útils del moliner i altres dependències, que han estat adequades al bestiar. A la façana s'obren tres arcades de mig punt. A la planta noble hi ha una galeria porxada de set arcades amb pilastres de pedra tallada. A l'interior hi ha una àmplia sala de convit. El segon pis era l'antic graner. Presenta set finestres d'arc de mig punt a la façana.

 


La casa va ser bastida amb carreus tallats en els cantoners i obertures; la façana està actualment emblanquinada. Cal destacar les obres que va fer Vicenç Solà al segle XVIII i Pere Solà al XIX (la galeria de migdia).

 

Llindes

 

- Porta quadres: VICENC SOLA 1715

 

- Façana migdia: M. F. T. / PERE SOLA / Y ROQUER / 1834

 

- A la façana de migdia hi ha un rellotge de sol amb la data de 1885 i una porta d'accés des de l'interior a la galeria amb la llinda del segle XVIII.

 

La pallissa és una  amplia construcció situada al costat del mas, de planta rectangular i teulat a dues aigües, sostingut per tres pilars d'obra i per bigues de fusta, on es recolzen els cairats, les llates i les teules col·locades a salt de garsa. Disposa de planta i dos pisos, amb doble badiu. A la façana de ponent té un cos annex de planta, amb porta principal de punt rodó i pis superior.


Segons l'historiador olotí Josep Maria de Solà-Morales i de Rosselló (Olot, 1905 — Olot, 1996)  , la masia existia a començaments del segle XIV.


La casa, en aquells moments, estava situada a escassa distància de les dependències pròpies del molí, a uns dos-cents metres aproximadament.


 Més endavant la família decidí de viure prop de les moles.L’Olga Sacrest Roca l’havia retratat l’any 1986


Actualment la casa és una residència de turisme rural.

https://molidensola.com/casa-rural-garrotxa/


La Garrotxa és una destinació quasi “sagrada” que s’ha de visitar regularment al llarg de la vida.