dijous, 27 de juliol del 2023

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL REMEI DE CAL CASTANYER D’AVIÀ. EL BERGUEDÀ JUSSÀ.

 

La Josefina Casadesús Bascompte, publica fotografies de la capella de CalCastanyer al terme d’Avià al Berguedà jussà, advocada a la Marededéu delRemei,  que havien visitat l’any 2015, la “ parella románica”

http://tribunaberguedana.blogspot.com/2015/05/mare-de-deu-del-remei-avia-bergueda.html

El Mapa de Patrimoni en diu ;  capella situada al costat de la casa de Cal Castanyer per cantó nord-est.

És de petites dimensions, de planta rectangular coberta amb teulada a dues vessants i un amb petit afegit a la façana posterior, lloc on s'ubica la sagristia.



 La porta es troba a la façana principal que és orientada a ponent, és allindada i amb els muntants i la llinda de maó posat en vertical formant una V. A sobre de la porta un únic ull de bou de maó dona llum a l'interior.

Els murs són de pedra amb les cantoneres de carreus ben escairats i teulada de teula àrab amb voladís de teula.

Damunt la teulada i sobre la porta principal s'aixeca una espadanya amb campana i coronada per una petita creu de ferro.

La capella té una entrada secundària elevada per la paret sud i que dóna entrada al cor. Aquesta porta està comunicada directament amb la casa a través d'una passarel·la elevada que també dóna accés al jardí. Aquest mur de la capella i la passarel·la formen dues de les parets de la bassa.

 L'interior de la capella és d'una sola nau amb un petit cor elevat situat sobre la porta d'entrada principal amb baranes de fusta.



A l'altar s'exposa una imatge moderna de la Mare de Déu del Remei.


El Roger Cortina-Farràs, explica que la capella la feu construir el seupropietari al segle XIX, en agraïment a la Marededeu del Remei pel restablimentde salut de la seva esposa.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/12/goigs-la-mare-de-deu-del-remei-mas.html

Sorprèn el “Cal” enlloc del “Can”,  normalment la forma CAL s’emprà per denominar el lloc on viu algú  - sigui o no propietari -, i el terme CAN per indicar justament que allò pertanyi a algú.    

Que la Marededéu del Remei, elevi a l’Altíssim la nostra pregària, Senyor; allibera el teu poble.