divendres, 20 de setembre del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ESTAÍS, ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE. ESPOT. EL PALLARS SOBIRÀ.

 


Carlos Estevan Membrado (1872, Mequinenza - 1936, Valdealgorfa) retratava a principis del segle XX, l’Església parroquial d’Estaís, advocada al protomàrtir  de Sant Esteve, al terme d’Espot al Pallars sobirà

https://www.casadellibro.com/libro-el-fons-estevan-membrado-i-les-valls-d-aneu-1900-1935/9788487948183/2059949

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-destais-espot

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25433

Església d'una sola nau dividida en quatre trams i amb capelles laterals al costat sud, coberta amb volta d'aresta. A l'est remata la nau l'absis semicircular decorat a l'exterior amb bandes i arcuacions cegues, poc visibles sota la gruixuda capa de calç que recobreix els murs de tota l'església.

Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, s'observa que el revestiment interior de tota l'església es troba en mal estat, amb esclovellat general a causa de les humitats. A l'oest, en el centre de la façana, s'obre la porta, sobre la qual hi ha un petit òcul. A l'angle Sud-oest s'aixeca un petit campanar. La coberta a dues aigües originàriament era de llicorella, actualment la vessant sud s'ha reparat amb uralita (material impropi de l'església). A la façana est de l'absis hi ha vegetació que ha envaït el parament i part de la coberta.

 María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars sobirà, el jussà , la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Torna la repressió de Facebook pel que fa a la divulgació del Patrimoni històric en llengua catalana

Sembla que les publicacions infringeixen alguna norma