diumenge, 2 de febrer del 2025

MAREDEDÉU DE DE VALLCLARA. VILANOVA DE SAU. OSONA

 https://algunsgoigs.blogspot.com/2024/08/goigs-la-mare-de-deu-de-vallclara.html


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-vallclara-vilanova-de-sau

El santuari actual de la Marededéu, mal dita Santa Maria de Vallclara respon a una construcció bàsicament posterior a l’època romànica, consistent en una nau coberta amb un embigat de fusta, capçada a llevant per un absis rectangular, el qual pot aprofitar restes de la primitiva construcció, que no podem precisar amb exactitud.

 


A la part de ponent, al peu del campanar d’espadanya hi ha un antic portal tapiat el qual, juntament amb l’aparell del mur, pot correspondre a un edifici romànic, ampliat gradualment vers el costat de llevant.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/24847


El Concili d’Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge Maria, «Mare de Déu» (Theotokos).   Es va  decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atenguessin al acordat  en el mateix concili.

L’església catalana, i les esglésies Orientals,  es refereixen a Maria com “ Marededéu”.


L'església que passejava sota pal·li al sàtrapa Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol,​ 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975),  pel que fa a la denominació " correcta"  de la mare de Jesús,  es mantenia en allò tant tronat - i alhora tant propi d'aquest REINO - de  ‘sostenella y no enmendalla’.

Que la Marededéu elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.