diumenge, 13 d’abril del 2008

Cínics ?. No, estafadors !





Si teniu ocasió de circular per l’Autopista Terrassa-Manresa, podreu comprovar com s’anuncia una sortida que no existeix , a l’alçada de Vacarisses, davant justament de la casa de Viladoms, als càndids conductors els cal incorporar-se novament a l’Autopista i sortir com a mal menor entre Sant Vicenç de Castellet i Castellbell i el Vilar. Això en explicava un usuari habitual, i decidíem anar a comprovar-ho.

Fèiem el trencall indicat, i comprovàvem la inexistència de sortida; a la cafeteria de la estació de servei, ens explicaven que això li succeeix a molta gent; que per descomptat ho coneixen perfectament els gestors d’aquesta autopista, i que pel que sembla ja els està bé. D’aquí el títol.

Sortíem previ pagament de 3,47 € a Castellbell i el Vilar, i ens decidíem per aprofitar un mati d‘esplèndida lluminositat per recollir imatges : del Castell, de l’anomenat Pont Vell, germà, o cosí germà per la seva factura d’un altre que s’alça a pocs quilometres i dona nom al poble que l’acull, el Pont de Vilomara.

Continuaríem fins al veïnat de la Bauma , amb la seva extraordinària església modernista, edificada entre la carretera i el llit del barranc, davant per davant de la fàbrica també de factura modernista que va donar lloc inicialment com a colònia industrial al que és avui un agregat més de Castellbell i el Vilar.

En la tornada a casa ens aturaríem a Viladecavalls per recollir imatges de l'església romànica de Santa Maria de Toudell, una de les tres parròquies que conformaven l'actual municipi de Viladecavalls, juntament amb les de Sant Miquel de Toudell i Sant Martí de Sorbet. Els orígens de Santa Maria, situada avui dins el polígon industrial, i adossada al magatzem de la masia de Can Tries es remunten al segle XI, és de planta rectangular amb absis semicircular i coberta de volta de canó, i hi destaca un interessant campanar de torre adossat a la capçalera. Actualment com la Masia a la que pertany està en venda.

Ens deixàvem feina per fer : l'església romànica de Sant Miquel de Toudell, i les restes de l’antic Castell, que es troben al polígon Can Mir , situat a la part oriental del terme, a ponent de la carena del Pèlag, entre l'autopista C-16, la Terrassa.
Les dades que tenim per a seva localització son les següents : dalt d'un cingle, hi ha les restes del castell de Toudell, una de les antigues cases fortes del terme (del segle XIII), del qual només en queden alguns murs, i propera al castell, l'església romànica de Sant Miquel de Toudell una de les tres parròquies que conformaven l'actual municipi de Viladecavalls, juntament amb les de Santa Maria de Toudell i Sant Martí de Sorbet. Els orígens de Sant Miquel es remunten al segle XII, és de planta rectangular amb absis semicircular i coberta de volta de canó, amb la façana remodelada al segle XVIII i rematada a la dreta per un campanar d'espadanya.

Llàstima que en aquest país nostre ens falla en masses ocasions el paisanatge , perquè com deixem explicitat el paisatge, no sempre en l’estat de conservació que caldria, és nombrós, variat i de molta vàlua.

© Antonio Mora Vergés