diumenge, 21 de juny del 2009

ESPLUGUES, LA VINYOTA, EL ROQUER; LA SORTIDA SENZILLA.

Recollia al Tomàs Irigaray a Sabadell a les 8,00, ens havíem de trobar a Castellar del Vallès,amb el Josep Maria i l’Albert Salas, anàvem en aquesta ocasió al Moianes; veuríem al llarg del mati, la casa d’Esplugues , edificada sota una bauma, la poua de la Vinyota, i el rentador de llana del Roquer.



Esplugues és una masia construïda sota una bauma que data de l’època troglodítica. L’edifici consta de planta baixa i dues plantes més. Va ser habitada fins a finals de l’any 2002. Completa el conjunt el cobert i el pont romànic del s. XI.











La Vinyota ; Pou de glaç, d'uns 15 m de fondària, situat a la dreta de la riera de Fonts Calents en direcció a Esplugues. Fou dels darrers que es van tancar, ja entrat el segle XX. Davant el Molí Nou a pocs metres de la poua s'hi troba la font del mateix nom






El Roquer és una construcció singular, que es troba situada just al darrera de les últimes naus del Vapor, a l’altre costat de la Riera de Fonts Calents. Es tracta d’una bellíssima construcció feta amb pedra amb una volta de mig punt amb dovelles de pedra picada que formen un arc, entregat pels dos costats a sengles parets de pedra. Dita volta de pedra, dona peu a una volta d’uns 10 metres de diàmetre, quasi 8 de radi i d’uns 10 metres de fondària, que va a morir al fons de la bauma o espluga de pedra natural molt erosionada pel pas del temps. Sota aquesta paràbola s’hi troba l’ampli espai conegut com el Roquer de 100 metres quadrats de superfície.







Esmorzàvem al punt de trobada del Moianes, al polígon industrial de Castellterçol, i des d’aquell punt fèiem via fins la casa d’Esplugues; aquí una llarga sessió fotogràfica – el lloc s’ho val – per desfer camí fins a la vinyota on recollirem imatges de la seva magnifica poua.

A http://www.xtec.es/~jgirabal/materialsgeolo/pousgel.pdf podreu veure un esquema senzill i entenedor de com funcionava aquesta activitat econòmica.


El rentador de llana de l’antic gremi de Paraires de Castellterçol mereixerà també l’atenció dels nostres fotògrafs.


La sortida ha consumit escassament dues hores; la podeu fer amb quitxalla, i no demana un gran dispendi econòmic; tot plegat en aquest moment difícil que viu el nostre país, li dona la qualitat de molt recomanable.


© Antonio Mora Vergés