dilluns, 8 de juny del 2009

Sant Roc, testimoni de la pesta al Lluçanès.



Tornàvem de Sant Salvador de Bellver, el Feliu Añaños i Masllovet i l’Antonio Mora Vergés, ho fèiem pel excepcional camí carreter que permet el tràfic de vehicles “normals “ sense cap mena de dificultat; superada la riera, ens arribaríem des d’un trencall que trobes a la dreta, fins a la capella de Sant Roc i Sant Sebastià .




Del lloc trobem la següent informació històrica :



La capella fou bastida el 1855 prop del mas les Codines i la mina Bertrans, desprès de l’epidèmia de colera de l’any 1.854, en la que varem morir 71 santboiencs, un 7% de la població, 28 homes, 23 dones i 20 infants. Diuen les cròniques que els morts eren enterrats abans de les vint-i-quatrens hores; i per no crear més pànic la Junta de Sanitat, va decidir que no es fessin els tocs de combregar, ni de morts.A causa de la por al contagi molts veïns van marxar a la muntanya.

L’edifici, encara en bon estat, el trobem en un pla, avui poblat de pins, el lloc evoca una estrofa dels goigs del Sant:




En mig d’un bosc detingut
per una greu malaltia
pregueu a Déu, qui us envia
l’aliment i la salut:
el pa cada dia un gos
us porta amb fidelitat.

siau, Roc, nostre advocat
contra tot mal contagiós.

A Catalunya Sant Roc és un Sant molt estimat; comparteix amb Sant Antoni Abad, la protecció dels animals, particularment dels gossos, advocat contra la pesta i les malalties infeccioses, i patró dels picapedrers.

Des d’aquest lloc tenim una magnifica visió de Sant Boi de lluçanès.En la tornada, pel camí carreter cobert de grava, en ve a la memòria un treball deliciós, del caputxí, fr.Antoni Pera ;

BENAURANCES

1a.- Benaurat sant Roc, ens amenaça el perill de ser els primers, - ho de sacrificar-ho tot per voler ser-ho .- fes que cerquem ser els millors.

2a.- Benaurat sant Roc, hi ha qui ens vol fer creure que el més important és guanyar, i això crea un món ple de violència, allibera’ns d’aquesta epidèmia.

3a.- Benaurat sant Roc, molts creuen que el més important és allò que és més urgent, deslliura’ns del mal de la pressa. Que sapiguem contemplar i reposar.

4a.- Gloriós sant Roc, estem infectats de la malaltia del economicisme[ la que sosté que és urgent produir més i més barat ], fes que no caiguem en aquesta ètica de la no-ètica.

5a.- Gloriós sant Roc, ajuda’ns a no caure en el mal de creure que és més important produir que distribuir.

6a.- Sant Roc gloriós, fes-nos el miracle de creure que no som més si manem més, ans que som més si servim més.

7a.- Dóna’ns Sant Roc, la capacitat d’amor d’aquell gos que et portava un bocí de pa, i et llepava les nafres.

8a.- Fes-nos a la teva semblança Sant Roc gloriós, generosos amb el proïsme, i despresos dels bens materials.

9a.- Atorgants la gràcia, de ser també a la teva semblança, uns idealistes que fem de la teoria de les Benaurances evangèliques un programa de vida.

10a.- Finalment, benaurat sant Roc, fes que, tal com tu vas fer-ho, ens preocupem més de curar les ferides i nafres dels altres que de compadir-nos de les nostres.

Una recomanació amics lectors, feu un forat en la vostra agenda per arribar-vos fins a Sant Boi de Lluçanès, veureu que hi ha – com per arreu de la comarca – moltes i bones coses per a “viure”, entre les que incloc amb tot el dret la capella de Sant Roc i Sant Sebastià .

© Antonio Mora Vergés