dimecres, 16 de desembre del 2009

MAREDEDÉU DE SALES. VILADECANS. LLOBREGAT JUSSÀ

Mas Guàrdia, J., fotògraf del que ens agradarà tenir coneixement del nom propi, i del lloc i data de naixements i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com, retratava per  al Fons Estudi de la Masia Catalana "Capella de Sales amb porxo

Quan  al topònim  Viladecans  prové del fet que s’hi criessin gossos de presa i caça.


https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=46730

Quan a dades històriques trobem :

Des del segle X el monestir de Sant Cugat posseïa al lloc de Sales un alou per donació comtal - on hi ha el cementiri actual, i l’església, que fou ermita i també santuari, de Santa Maria de Sales - , documentada el 1141.

A l’església hi havia donades el 1305, que feien vida eremítica.

Als segles XVI, XVII i XVIII tenim notícies que continuava havent-hi eremites a la Roqueta de Santa Maria de Sales.

De la parròquia de Sant Climent, d’on depenia en origen, el 1851 fou traslladada a la de Viladecans.

L’ermita conserva la nau, coberta amb volta de canó de tradició romànica, mentre que l’absis, poligonal, cobert amb volta nervada a la manera gòtica, sembla que hi fou afegit devers el 1585. L’altar barroc que hi havia va ser venut a la primeria de segle al secretari del bisbat de Barcelona.




Se’n ocupen ermitans fins el s. XlX, moment en el que es construeix el cementiri al costat de l’ermita i el mateix sepulturer se’n fa càrrec.



Sobta trobar-se una romànica totalment pintada de color blanc, fins quan com en aquesta ubicació, es pretén clarament integrar-la dins del conjunt del cementiri.

Després d’anys d’estar tancada a visites públiques el 27 de setembre de 2009 es comença a realitzar un itinerari per aquest emblemàtic edifici organitzat pel Departament de Patrimoni Local de l’Ajuntament de Viladecans.

Està en projecte la seva museïtzació.

Ah!, si teniu i/o trobeu  més fotografies antigues sou pregats de fer-les seguir a castellardiari@gmail.com 

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/3671/rec/20

Escultura moderna de la Marededéu. obra de l'escultor  
l'escultor Antonio Agraz Buil, ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs a l'email castellardiari@gmail.com 


https://ermitadesales.wordpress.com/la-imatge-de-la-mare-de-deu-de-sales/

Ens complau afegir-vos uns enllaços  on podreu ampliar dades d’aquest indret i la seva historia.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/07/goigs-la-mare-de-deu-de-salas.html

https://www.monestirs.cat/monst/ballo/cbl29joan.htm

https://www.academia.edu/10635421/Viladecans_El_misteri_de_les_pintures_murals_de_l_ermita_de_Santa_Maria_de_Sales_segles_XIII_i_XVI_

https://www.diba.cat/documents/429042/344129343/EL+LLOC+DE+SALES+UNA+EXPLOTACIO+AGRICOLA+ROMANA+A+VILADECANS+BARCELONA.pdf

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

No tinc paraules per explicar l’intensíssim dolor que em provocaven  les imatges del bombardeig de  l’hospital Al Ahli de Gaza, Benjamín «Bibi» Netanyahu  (   Tel Aviv, 21 d’octubre de 1949  ) superava amb escreix al seu ídol Adolfo Hitler (Braunau am Inn, Alta Àustria, Imperio austrohongarès; 20 de abril de 1889-Berlín, Alemanya nazi; 30 de abril de 1945)

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

Que Déu tingui pietat de tots nosaltres, i no  permeti que malmetem aquest món ELL creava per a nosaltres com un paradís.