dimecres, 16 de desembre de 2009

SANTA MARIA DE SALES. VILADECANS. BAIX LLOBREGAT

No trobava en aquesta ocasió fotos antigues de Santa Maria de Sales, en terme ara de Viladecans (grafia aglutinada de Vila de Cans); quan al topònim encara resta per esbrinar si – com sembla - prové del fet que s’hi criessin gossos de presa i caça.

Quan a dades històriques trobem :

Des del segle X el monestir de Sant Cugat posseïa al lloc de Sales un alou per donació comtal - on hi ha el cementiri actual, i l’església, que fou ermita i també santuari, de Santa Maria de Sales - , documentada el 1141.

A l’església hi havia donades el 1305, que feien vida eremítica.

Als segles XVI, XVII i XVIII tenim notícies que continuava havent-hi eremites a la Roqueta de Santa Maria de Sales.

De la parròquia de Sant Climent, d’on depenia en origen, el 1851 fou traslladada a la de Viladecans.

L’ermita conserva la nau, coberta amb volta de canó de tradició romànica, mentre que l’absis, poligonal, cobert amb volta nervada a la manera gòtica, sembla que hi fou afegit devers el 1585. L’altar barroc que hi havia va ser venut a la primeria de segle al secretari del bisbat de Barcelona.
Se’n ocupen ermitans fins el s. XlX, moment en el que es construeix el cementiri al costat de l’ermita i el mateix sepulturer se’n fa càrrec.Sobta trobar-se una romànica totalment pintada de color blanc, fins quan com en aquesta ubicació, es pretén clarament integrar-la dins del conjunt del cementiri.

Després d’anys d’estar tancada a visites públiques el 27 de setembre de 2009 es comença a realitzar un itinerari per aquest emblemàtic edifici organitzat pel Departament de Patrimoni Local de l’Ajuntament de Viladecans.

Està en projecte la seva museïtzació.

Ah!, si teniu i/o trobeu fotografies antigues sou pregats de fer-les seguir a amora@moianes.net


http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/3671/rec/20

Ens agradarà rebre dades del seu autor, J. Mas Guàrdia, nom, lloc i data de naixement i traspàs,.., a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ens complau afegir-vos un enllaç on podreu ampliar dades d’aquest indret i la seva historia.

Cap comentari: