diumenge, 14 de març del 2010

LA NEVADA A MOIÀ. EL MOLI NOU

Rebia un e.mail el dia 09.03.2010 amb el seu text :

Bon dia!

Jo també he fet unes fotos de cine.

El remitent era la Dolors Picanyol, veïna de Moià, i m’adjuntava dues bellíssimes imatges del indret anomenat Moli Nou, actualment un espai lúdic de la Capital del Moianes.A l’altiplà això dels molins ve de molt lluny, està documentat que ja en el segle XI es comença a utilitzar la força de l'aigua per moure els molins destinats a moldre els cereals.

Al Moianès hi ha restes de molts d'aquests molins hidràulics (més de 60) que es van fer servir fins a finals del segle XIX. Des del coneixercatalunya.blogspot.com, tot voltant per aquesta comarca natural hem fet una tasca de recerca i recollida d’imatges, que podeu gaudir a la Galeria Fotogràfica de www.moianes.net.

El Moli Nou , com la majoria dels molins del Moianès estaven instal•lats prop de corrents d'aigua, que sovint no tenen caràcter permanent , o no eren prou forts ni constants, per aquesta raó gairebé tots son del tipus amb bassa, es a dir que l'aigua de les rieres s'emmagatzemava i, quan el dipòsit era ple, s'obria la comporta per deixar anar l'aigua i moure el molí.

La Dolors per recollir aquestes imatges , va fer un trajecte que atès el volum de neu, s’ha de qualificar com d’arriscat.


Donem per suposada la resistència natural dels moianesos enfront de les nevades, i les inclemències del temps, en tot cas això no li treu gens de mèrit, i és motiu per al nostre agraïment.

Subscric les paraules del teu e.mail.

Les teves Dolors, son unes fotos de cine esplèndides !

© Antonio Mora Vergés