divendres, 25 de febrer de 2011

EL PONT TOLRÀ. CABRILS. EL MARESME

Quan sortia de Can Vives el sol s’acomiadava de Cabrils; m’havia fet per aquella tarda un pla de feina, retratar les Escoles Tolrà, l’església preromànica de Sant Cristòfol, i el Pont Tolrà.

La filosofia del coneixercatalunya.blogspot.com en qüestió de fotografies és molt senzilla; el millor moment per recollir una imatge és quan tens l’objecte al teu davant; m’advertien que possiblement no trobaria aquesta infraestructura de dos pisos, amb magnifiques arcades de pedra, les del pis inferior són d'arc rebaixat i les del superior, de mig punt. Vaig somriure recordant unes paraules que m’adreçava temps enrere el Feliu Añaños i Masllovet, ‘ tens un GPS al cap’, i com he fet al llarg dels anys em llençava a la recerca.

Era negra nit quan a la dreta del camí, a un centenar llarg de metres, quasi com un espectre veia entre la vegetació el pont majestuós. Em calia enfocar-lo amb les llums llargues del Smart, i confiar que la tecnologia m’ajudes.
El pont, segons la pàgina de l’Ajuntament de Cabrils, va ser construït l'any 1927 per iniciativa de D. Emili Carles-Tolrà i Amat [ nascut Emili Carles i Amat, l’any1.864 a Cabrils ] , segon marquès de Sant Esteve de Castellar , per tal de comunicar el poble amb la comarca veïna del Vallès, passant per Orrius.


Aquesta nissaga de laietans enamorats del Vallès, podríem assumir com a pròpies les inoblidables estrofes que signarà el sabadellenc Joan Oliver i Sallarès [ Pere Quart ] :En ma terra del Vallès
Tres turons fan una serra
Quatre pins un bosc espès
Cinc quarteres massa terra
Com el Vallès, no hi ha res !!El pont, conegut també com de les Heures, és alhora que un testimoni palès d’aquest amor, una prova evident de la viva intel•ligència de D. Emili Carles-Tolrà i Amat.


Aquest país dissortadament no sap estar a l’alçada dels seus millors fills.