diumenge, 13 de febrer del 2011

SANT ESTEVE DE CASTELLAR, TRÀNSIT DEL TEMPLE VELL AL NOU.

Llegia un document de data 29 de juny de 1.736, en el que el Papa Climent XII, atorgava el Jubileu a l’església de Sant Pere Apòstol , de la Parroquià de Sant Esteve de Castellar, situada aleshores a l’altre costat del riu, en el lloc conegut com Puig Castellar, i denominat avui Castellar Vell.

A data d’avui Sant Pere, continua en el mateix lloc, si bé és més conegut com Sant Pere Ullastre, o fins per la peculiar imatge del Sant com Sant Pere de la Cadireta.




Ben al contrari aquell temple parroquial al que feia referència la Butlla del Sant Pare, deixava de ser-ho l’any 1.772, en que s’atorgava el permís per utilitzar el material en la construcció d’una nova església parroquial, damunt de la ermita romànica de Sant Iscle i Santa Victoria.



El nou temple, d’estil barroc, tindria una curta durada, ja que l’any 1.892 es consagrava la nova església parroquial, - que es la que actualment podem veure - construïda també damunt de l’anterior.

Dins el terme de Castellar del Vallès, hi havia abans de 1.773, les següents esglésies, de base romànica, si bé en algun cas tenien additaments gòtics :


Sant Esteve de Castellar
Sant Feliu del Racó
Sant Iscle i Santa Victoria
Sant Martí de Castellar
Sant Pere Apòstol
Santa Maria de les Arenes


El trasllat de la parròquia al seu emplaçament actual, comportarà algunes pèrdues; alhora però, s’aixecarà dins el pati del Castell dels Clasqueri un temple dedicat a Santa Barbarà. Tindrem doncs :


Sant Esteve , nou de Castellar Barroc
Sant Esteve, vell de Castellar Romànica
Sant Feliu del Racó Romànica
Sant Pere Apòstol Romànica
Santa Bàrbara del Castell Gòtica
Santa Maria de les Arenes Romànica

Encara el 1.892, a darreries dels segle XIX, perdrem l`únic edifici notable de l’art barroc que teníem a Castellar, en aixecar-se la nova església parroquial de Sant Esteve, en estil Neogòtic.
Hem tingut ocasió al llarg dels anys, de visitar tots els indrets, on hi ha encara, o hi havia abans un temple religiós, en podeu trobar testimoni al coneixercatalunya.blogspot.com

La Capella de la Mare de Déu de Montserrat fou erigida el 1896 per encàrrec de Doña Emília Carles,vídua de Tolrà, Marquesa de Sant Esteve de Castellar . Es tracta de l’oratori de les antigues Escoles Pies.

Donem les gràcies molt especialment : a l’arxiu Gavin, a l’arxiu d’història de Castellar, i a l’Esteve Prat Paz, autor del llibre l’Art Castellarenc; per descomptat gràcies també als companys amb que he tingut el plaer de caminar en cada moment.