La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur, s’arribaven en aquesta ocasió fins a Santa Margarida de Vilella, dins els límits del Solsonès, malgrat els dubtes i errades que trobàvem fent la recerca d’informació. .
Per la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys en arribar al Túnel de la Mina vam prendre la cruïlla a l’esquerra senyalitzada am els noms de Capolat. Taravil i Vilella. Vam seguir la carretera asfaltada fins a Taravil i a la propera bifurcació vam seguir la pista asfaltada que hi porta. També s’hi pot pujar des de cal Majoral, a la carretera de Berga a Cardona, pujant per la roca coneguda com la Foradada i el Malpas. Però nosaltres vam preferir aquest altre via més planera.
A l’extrem nord-oriental del terme municipal de Navès, frec a frec amb el municipi berguedà de Capolat. És situada al vessant occidental de la serra de Travil envoltada pels tossals de les Monges i de Casòliba i les serretes de cal Bertran, les Bassetes i les fraus de Vilella. A sud-est l’horitzó s’eixampla i és pot veure part de la serra dels Batets i de la serra i el pla de Busa.
La visió global és fabulosa, arbres, herbei i muntanyes en el verd com fons esplendorós. Pocs metres abans de divisar l’esglesiola vam veure l’alzina monumental d’aquest lloc. Davant nostre la casa de Vilella esmentada en el fogatge de 1553 amb el nom Vilielles. Amb un o altre nom, estem davant d’un sufix diminutiu – singular o plural – que posa de manifest que hi havia aleshores una major presència humana que a dia d’avui.
La dada la corrobora l’esglesiola romànica coneguda com santa Margarida de Vilella, situada sota la pista d’accés a la casa, i envoltada pels camps en aquests dies ubèrrims. Allunyada dels circuits habituals, convertida en pallissa, i oblidada pels ‘tècnics’, s’ha convertit en l’exemple palès del romànic ‘popular’ de Catalunya.
Curiosament no se’n fa cap esment històric directe- no s’hi va casar cap Baró i/o Comte, ni va ser objecte de la cobdícia de cap Monestir i/o bisbat - és un petit edifici d’una sola nau rectangular, està coberta amb volta lleugerament apuntada, i és capçada a llevant per un absis semicircular cobert amb el mateix tipus de volta.
Les dades de la ‘ Generalitat de Barcelona', ens feien dubtar de la pertinença d’aquesta casa al terme de Navès :
MASIA VILELLA
Categoria Element Arquitectònic
Adreça Ctra. de la Foradada a Terevil, km 4
Municipi Capolat (Berguedà)
Època Edat moderna
Utilització Mas, masies, masoveries
Estil Obra popular
Ells mateixos però – malgrat no modificar la fitxa, ni fer cap esment de l’esglesiola de Santa Margarida – la inclouen dins la llista de Monuments de Navès.
Fotografia : Rosa Planell Grau
Text : Miquel Pujol Mur
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada