dimecres, 28 de novembre del 2012

LA CAPELLA DEL BAPTISPERI A LA PARRÒQUIA DE LA TRANSFIGURACIÓ DEL SENYOR DE VIMBODÍ

Mossèn Evarist Gómez Ruiz, Rector de la parròquia de la Transfiguració del Senyor a Vimbodí, al terme de Vimbodi i Poblet, m’ensenyava ‘la seva església’, ens aturàvem davant la Capella del Baptisteri de darreries del segle XVI, de l’excepcional pica baptismal llegia en algunes fonts ‘ de forma lobulada’ , té forma de petxina, amb 12 arcs que simbolitzen els dotze apòstols, i el seu diàmetre és de 1,22 metres. A la paret central llueix l’obra ‘El Baptisme de Jesús’. Oli sobre sarja. 3 x 2,5 metres.


Signat a l’angle inferior dret “A. Campdesuñer” i a l’angle inferior esquerre hi ha la següent inscripció: en Memòria de Jaume Recasens 14-7-1906 + 12-8-1936. Capella del Baptisteri, església parroquial de la Transfiguració del Senyor, Vimbodí. És una còpia del quadre original del pintor renaixentista italià Jacopo Comin, més conegut com a Tintoretto o Jacobo Tintoretto (Venècia, 29 de setembre de 1518 - Venècia 31 de maig de 1594), ‘El Baptisme de Jesús’ que es troba al Museu del Prado a Madrid.

Fou un encàrrec del senyor Josep Recasens i Constantí en memòria del seu germà Jaume Recasens, assassinat durant la Guerra Civil. Com a pagament de l’obra, el senyor Josep Recasens anà a conrear durant deu dies les terres propietat de la muller del pintor.

Vimbodí té un deute pendent amb l’ Adrià Campdesuñer i Vendrell, que va néixer a Barcelona el dia 26 d’abril de 1891 i fou batejat a l’església de Santa Maria del Mar, i segons el llibre d’Òbits número 8 conservat a l’arxiu de l’església parroquial de Vimbodí: “Adrià Campdesuñer i Vendrell, va morir el 3 de març a les 12 hores del matí als 55 anys d’edat, celebrant-se el funeral el dia següent, 4 de març de 1946, oficiat per mossèn Magí Monyarch”. Li fou donada sepultura al cementiri municipal de la localitat.

Em costava deixar la Capella del Baptisteri, com m’havia succeït anteriorment amb la Capella de la Mare de Déu de Montserrat , obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert, de 1941.

1 comentari:

pilar i ramon ha dit...

això se ha de donar a conèixer al poble de Vimbodí, junt amb del gran reta-ble de pintura que hi ha a la Ermita de la Mare de Deu dels Torrents i tres quadres més del mateix autor, en l'escola de pintura de Damià Roig