diumenge, 4 de novembre del 2012

ERMITA DE SANTA MADRONA DEL PALAU A SANT ANDREU DE LA BARCA

Res a veure el paisatge que contemplava el Josep Salvany Blanch l’any 1917 quan s’atansava fins aquesta ermita que havia estat ‘reformada profundament’ sobre la base d'una antiga ermita gòtica, l’any 1882, a instancies del que aleshores era la màxima autoritat eclesiàstica el rector Mossèn Gaietà Juanico i Riera, que va néixer un 23 d'abril a Terrassa i va morir l'any 1915 a Sant Andreu de la Barca, als 79 anys d'edat


En aquella època l’edificació destacava sobre el paisatge de la plana del Palau.

Ens crida l’atenció que s’hagi dedicat un carrer al Rector que l’any 1880, va posar pals a les rodes, perquè no tires endavant el projecte d’unes noves escoles a l’antic fossar, al costat de l’església, que defensava l’alcalde Joan Falguera i Estapé. El projecte va ser l’arquitecte Ramon Prats i Montels, i la construcció estava valorada en 32.182 pessetes. Les cròniques diuen que ‘la falta d’un local adequat per ubicar les escoles va crear un problema molí delicat a les escoles públiques’.

L’edifici està avui , en un dels laterals del barri, més que caserna de la Guàrdia Civil, consta d’una sola nau, amb una porta circular i amb el frontis dividit per una línia de baix relleu; a la part superior hi ha una rosassa, que introdueix la llum a l’interior de la capella. Als laterals hi ha tres finestres tapiades, excepte a les seves voltes superiors.

L’arquitectura d’aquesta construcció destaca per la senzillesa i humilitat dels seus traçats, tant compactes com austers. Els materials de la maçoneria són els típics que es van utilitzar a Sant Andreu de la Barca en aquella època.


En la imatge en blanc i negre, l’edifici presenta un aspecte sensiblement millor, al que té actualment. La Capella havia tingut també l’advocació de l'Assumpció de la Mare de Déu.