diumenge, 11 de novembre del 2012

SANT PERE D’AIGUAVIVA. EL MONTMELL. EL PENEDÈS SOBIRÀ

Anàvem el Marcel Morató Tort i l’Antonio Mora Vergés pels límits de la comarca del Penedès jussà, segur que al Bisbe de Barcelona, Manuel Irurita Almandoz (Larráinzar, Navarra, 19 de agosto de 1876 – Moncada i Reixac, 3 de diciembre de 1936), que el 15 de desembre de 1930 va beneir, la NOVA església de Sant Pere, i al seu aleshores ja finat promotor, Josep Collaso i Gil (Barcelona, 7 d'agost de 1857, Barcelona, 8 de maig de 1926), que havia estat, Diputat, Senador, i Alcalde Barcelona, els agradava més BAJO PENEDÈS, com es traduirà desprès literalment, BAIX PENEDÈS, en el meu cas intento – fins que ens ho permetin – fer servir la llengua catalana que té aquests mots, sobirà i jussà, per designar una ubicació geogràfica.

Substituïa un temple anterior de tradició romànica. Sou pregats – si existeixen – d’enviar-nos almenys una imatge d’aquella esglesiola.




La descripció tècnica ens diu : Església de petites dimensions, amb portalada d'arc de mig punt amb arquivoltes i escalinata a la façana principal. Al voltant de l'església es veuen nombrosos contraforts. A la banda esquerra hi ha una petita nau adossada, rematada per una espadanya d'una campana. L'interior té una sola nau amb grans arcs de mig punt i finestres del mateix tipus amb vitralls molt bonics. A l' absis hi ha una imatge de Sant Pere. Totes les columnes tenen funció decorativa.

No podíem accedir a l’interior, i maldaven per evitar els nombrosos fils que els mal dits – serveis públics – pengen amb contumàcia a qualsevol edifici del territori català, que es pugui considerar- d’interès; val a dir que davant la passivitat – quan no la complicitat – de les Autoritats Municipals.

Ens agradarà saber quin dels Bassegoda en va ser l’arquitecte , amb o sense la imatge de la romànica, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com