diumenge, 30 de desembre del 2012

MASIA CAN SANTA DIGNA A LLERONA

Volia retratar la Capella de Santa Digna de la que havia trobat la següent informació :

Capella de petites dimensions, orientada cara al Nord. Es troba dins de les propietats de Can santa Digna, però, sense estar enganxada a la casa.

Capella d'una nau única i absis circular cobert amb volta de canó a l'interior i teulada a dues vessants a l'exterior. La façana té un portal d'arc de mig i un campanar d'espadanya. La nau te dues finestres d'arc rodó a banda i banda i una finestra en l'absis.

L'actual església es va construir l'any 1635 per Joan Salomó. L'any 1587 es va donar permís per enderrocar la capella vella, probablement se'n aprofità la planta. La capella es troba citada amb anterioritat en els llibres parroquials de Llerona, concretament en els anys 1466 i 1548. També la trobem citada en les visites pastorals de 1508 "capellae heremitanae videlicet sta. Digne" i en les de 1606 i 1756 "sub invocatione sanctae Dignae, in domo Rovira de Sancta Digna". Els anys 30 del nostre segle va ser restaurada per J. Esteve.

La finca Can Santa Digna, està situada a la Parròquia de Llerona, Terme Municipal de Les Franqueses del Vallès i al peu de la Carretera de Barcelona a Puigcerdà Km 34,50 (N-152 a )


Segons el text de l’anunci en que es posa en venda per un preu de 2.700.000 € : dins de la propietat hi ha les edificacions següents:

- Edifici residencial aïllat i de planta rectangular, consta de planta baixa, dues plantes i golfes, coberta de teula a quatre vessants, rodejat de pati tancat.

- Edifici annex de planta semisoterrania i planta baixa, preparada per poder desenvolupar l’activitat de restauració.

- Capella de planta rectangular amb absis, els seus orígens es remunten al segle XII, però va ser refeta al segle XVII i recentment ha estat objecte d’una restauració. La façana és formalment molt simple, plana i rematada per un campanar d’espardenya situat axialment, que no amaga la coberta de teula àrab de dues vessant que la tanca superiorment acabada amb una senzilla imbricació. No té més elements compositius que la porta d’entrada amb forma d’arc de mig punt adovellat,i al seu damunt una finestra d'ull de bou.

No aconseguia el meu propòsit, i demano des d’aquí a la propietat que ens ho autoritzi a l’email coneixercatalunya@gmail.com