dijous, 4 d’abril del 2013

CAN MILLET DE L’AMETLLA DEL VALLÈS

Visitava amb el Xavier Casado Colom, la Residencia Millet Park de l’Ametlla del Vallès, ens rebia molt amablement el senyor Lucas Millet Elizalde, i ens explicava que l’edifici originàriament del segle XIV, va pertànyer a la família Xammar fins l'any 1907, en que l’adquiria Joan Millet i Pagés , germà del primer director de l'Orfeó Català, qui va encarregar a l'arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877- la Garriga, 15 de setembre de 1937), l’any 1908 fer una remodelació integral de l’edifici d'acord a l'estil modernista de l'època.

Manuel Joaquim Raspall i Mayol , va respectar l'estructura basilical i els elements gòtics més destacats: finestres conopials i geminades i el portal amb dovelles. El canvi estructural més destacat fou la incorporació d'uns pinacles al capcer i la torre mirador, típica de les cases-jardí modernistes que, a més de ser un signe de distinció, incorporaven els dipòsits d'aigua, cosa que al ensems que garantir-ne el subministrament, permetia gaudir dels efectes de la pressió, en les diferents tasques personals i/o col•lectives que es duien a terme a la casa; el modernisme va incorporar als seus edificis tot un seguit de millores que avui vivim com a quotidianes , però que eren aleshores un luxe a l’abast únicament de la burgesia emergent.

La descripció tècnica ens diu : Masia de planta irregular amb estructura interior formada per tres crugies, planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és a dues vessants i en sobresurt una torre mirador acabada amb una coberta a quatre vessants amb un potent ràfec i barbacana coronada per una interessant reixa.



Pel que fa als elements decoratius destaquen l'aplicació del trencadís, la forja a les finestres i baranes, els vitralls i la decoració interior amb simbologia catalanista: el drac, les quatre barres i la Mare de Déu de Montserrat.



Quan ens acomiadàvem, i desprès de manifestar-li al Lucas Millet i Elizalde, el meu personal agraïment pel exquisit tracte que havíem rebut, adquiria el compromís de fer-li arribar la nostra publicació.

Us deixem un enllaç a la pàgina de la Residència.

Antonio Mora Vergés