dijous, 18 d’abril del 2013

SANT SALVADOR DE TERRADES A CÀNOVES I SAMALÚS. CATALUNYA

L’Antoni Calvo Uribe em comentava que tenia intenció de fer una visita a Cànoves i Samalús, i li pregava que s’arribés fins l’esglesiola de Sant Salvador de Terrades , l'ermita forma part d'un veïnat de masies cap el vessant meridional del turó del pi novell, a una altitud de 740 metres .







Es va construir el 1930 segons el projecte de Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966, sempre s’ha dit que ‘ en el mateix lloc on s'alçava l'antiga capella’, rebia una imatge de l’Arxiu Gavin de l’any 1985, que demostra contràriament que es trobava just davant de l’actual capella, de la que no hi ha cap imatge, malgrat que per aquells anys, la fotografia ja era un ‘art’ força estes – si més no en el món de l’excursionisme científic - .



Sou pregats de fer-nos-en arribar alguna imatge a l’email coneixercatalunya@gmail com , li ho demanarem també a l’Ajuntament

Agraïm al Josep Sansalvador Castellet de l’Arxiu Gavin, del Monestir de les Avellanes, a la comarca de la Noguera, a la província de Lleida, la cessió de la imatge de l’any 1985, i la de la vista de l’altar datada l’any 1921.



Està documentada des del segle XIII - es té constància de l'existència d'una ermita en aquest lloc des de l'any 1226 - fou fundada possiblement pels senyors del Castell de Cànoves.

La descripció tècnica ens diu : Edifici d'una sola nau amb creuer i absis pentagonal. La coberta és composta: el tros de la nau i el creuer és a doble vessant, una en sentit longitudinal i l'altre transversal, i l'absis té cinc vessants que concorren en un sol punt. La façana està emmarcada per una mena de pilastres que acaben en arquets cecs. En el centre hi ha un gran arc apuntat i en el seu interior la porta adintellada i tres finestres d'arc apuntat. A banda i banda hi ha dues finestres d'arc rodó. El capcer és un gran arc parabòlic rematat per una creu de pedra. A la dreta, damunt el creuer, hi ha el campanar d'espadanya amb tres obertures d'arc de mig punt. En el creuer i en el centre de l'absis s'obren grans finestres d'arc apuntat.

Voldríem afegir la ‘petita història’ d’aquesta Capella, i les raons que portaven a aixecar-la. Ho demanaren a :

info@elsui.cat
carbonera.de.canoves@gmail.com

Tots sou convidats a la tasca de recuperar la memòria històrica. coneixercatalunya@gmail.com