divendres, 12 d’abril del 2013

SOLAR DE SANTEDAT I NOBLESA, EL CASERIU LLEDONER DE BAIX.



Fotografiava la casa on va néixer Anna Maria Mogas i Fontcuberta (13 de gener de 1827 – 3 de Juliol de 1886), religiosa, fundadora de la Congregació de les Franciscanes Missioneres de la Mare del Diví Pastor.



La placa de la casa ens diu:



Aquesta casa té un molt  “peculiar” història,  aquí va nàixer Joan Sanpera i Torras (Corró d’Avall, 1840 - Barcelona, 1914), primer Marquès de Les Franqueses.

Aquí nasqué també , Anna Mª Mogas i Fontcuberta (13 de gener de 1827 – 3 de Juliol de 1886), religiosa, fundadora de la congregació de les Franciscanes Missioneres de la Mare del Diví Pastor.

l’Hostal del Lledoner, avui,  és un edifici de planta rectangular, amb planta baixa, pis i un cos central que sobresurt –degut possiblement a que és el resultat de la reforma d’una masia de planta basilical-. Limitat per una balustrada a la façana i amb coberta plana, la teula emprada és àrab. L’edifici té carreus als cantons i la façana és de pedra i maó, arrebossada.

Està situada al nord del carrer Corró, al barri del Lledoner, que fou segregat de les Franqueses el dia 5 d’agost del 1922, i pertany des d’aleshores a Granollers.

Inicialment era una masia  que s’aixecava al costat del camí ral.   

Al segle XI, ja apareix el nom Sanpera de la Torre, es conserva encara  la torre de guaita d’època àrab,  i el pou gòtic prop de l’antic camí de Corró.

 Al segle XVI apareix la denominació de Sanpera de l’Hostal.

A l’any 1827 estava arrendat als pares de l’Anna Mogas i Fontcuberta, que feien d’hostalers.

En morir el seu pare, l’any 1858, en Joan Sanpera tenia 18 anys i l’herència de tots els béns familiars van passar a mans del seu germà Josep. Ell va marxar a Barcelona i el van afillar els propietaris d’una adrogueria del carrer Princesa que el van fer hereu del seus béns. Va ser un gran importador de productes colonials (sucre, cacau, rom).

Més tard va adquirir tots els seus béns paterns per subhasta judicial.

Entre d’altres coses, va comprar finques agràries i forestals a Catalunya.

En terrenys de la seva propietat, costejà l’Ajuntament de les Franqueses delVallès, els jutjats i les escoles municipals, que porten el seu nom.

També  es va fer càrrec de les despeses derivades d’arranjar l’edifici de la  rectoria, i la capella delSantíssim Sagrament de la parròquia de Llerona, així com l’escorxador municipal.

L’any 1912, l’Ajuntament de les Franqueses el va nomenar fill predilecte.

L’any 1913 el rei Alfons XIII li va concedir el títol de Marqués de les Franqueses, que dóna nom a aquest carrer.

És en aquest any 1912 quan en Joan Sanpera i Torres, en una edat ja avançada, va fer edificarla torre modernista (d’estiueig) per l’arquitecte integrat dins el modernisme tardà Albert Joan i Torner (Barcelona, 1872-1957) i que precisament, anys més tard passaria a ser l’escola Anna M. Mogas i Foncuberta.



Les Franciscanes Missioneres de la mare del Diví Pastor van voler ser presents i fundar una escola al mateix poble natal d’Anna Mª Mogas Fontcuberta, per això,  el marqués de les Franqueses  els va oferir per un preu mòdic  la seva torre d’estiueig  , amb la  condició que en fessin una escola.  L’escola es va iniciar l’any 1958; amb les anys la torre es feia petita i va arribar la primera ampliació l’any 1978 amb l’edifici actual per a l’etapa de l’educació primària i secundària.  i uns anys més tard, el 1992 s’inaugurava l’edifici de l’etapa d’educació infantil.


Rosa Ventura Cutrina