dimecres, 3 d’abril del 2013

L’ESCORXADOR DE MANRESA. BAGES. CATALUNYA

El Feliu Añaños i Masllovet, atenen al meu prec de documentar – fins on sigui possible – aquest ‘Patrimoni Públic Singular’ m’enviava una fotografia de la portalada, on es llegeix MATADERO. Això – si calia – és una prova palmària i fefaent de la voluntat d’anorrear la llengua catalana, digui el que digui, Sa Reial Majestat – que no fa cap gràcia – , negant els fets, passats i presents, que s’obstinen a deixar-lo com un mentider.



Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, Bages, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914 ) , presentava l’any 1904, el Projecte de l'edifici, l’any 1906 és duia a terme la solemne col•locació de la primera pedra, i any 1908, s’inaugurava aquesta instal•lació municipal, que malgrat la seva destinació es pot qualificar de ‘majestuosa’.

L'entrada monumental al conjunt la trobem pel camí de Juncadella (que dóna a la plaça la plaça Bages 11, llavors situada als afores de la ciutat ), l’espai interior es distribueix a partir d'un eix central en forma de pati envoltat de diversos pavellons de tres naus. A la nau central, la més alta, s'hi sacrificaven els animals, mentre que a les laterals s'hi acollien els corrals. Les torres de les cantonades s'utilitzaven d'assecadors de pells , hi ha una gran torre de 15 metres d'alçària que és un dipòsit d'aigua.

La construcció és a base de pedra emmarcada de totxo vist. La coberta és a base de cavalls de fusta a dues aigües, i està suportada per pilars de totxo vist.

Actualment, el conjunt s'ha rehabilitat i integrat en el campus universitari de Manresa.

Sou pregats d’afegir-vos a la tasca de documentar i donar a conèixer el Patrimoni Històric i/o Artístic a Catalunya, enviant-nos les vostres aportacions, gràfiques i/o fotogràfiques, a l’email coneixercatalunya@gmail.com