divendres, 23 d’agost del 2013

CASA MARTÍ ESTANY DE PIERA. L’ANOIA

Anàvem al Mercat de la fruita dolça de Piera, la Maria Jes´jus Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, feta la feina m’endinsava pel carrer Doctor Carles, i retratava la casa entremitgeres de planta baixa i dos pisos de números ,10-12.


Destaca pel tractament de façana en els pisos on els murs són decorats amb esgrafiats de tema floral. Al primer pis, en un marge de façana hi ha una fornícula treballada en pedra amb la imatge de Sant Martí, en honor del propietari de la casa, Martí Estany Martí ,  com en confirmava  via e.mail el Mingo Talamàs i Jofresa –  - i sota la signatura de Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988), autor dels esgrafiats de la imatge.


Al segon pis s'hi obre una galeria d'arcs rebaixats amb pilars, tot el conjunt decorat amb esgrafiats. És interessant també el ràfec de la teulada on sobresurten unes mènsules de fusta.

A la llinda de la porta d'entrada situada més a la dreta hi ha la inscripció: 1798-M.E.-1826.

En fotografies anteriors apareixia un rètol ‘ Llar d’infants, la Baldufa’ , no trobava cap informació recent d’aquest Centre, i això en fa témer que avui no existeixi.

De l’autor de la casa, mestre d’obres i/o arquitecte no en trobava cap dada, i sou pregats d’ajudar-nos en aquesta tasca de recuperar la memòria històrica a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Que Piera no disposi d’un Catàleg de Patrimoni en línia em decep profundament.